„Zatímco ve většině ostatních středních odborných škol se školáci setkávají s řemesly zahrnujícími i několik různorodých oblastí, ve Svitavách jednoznačně dominuje klasické strojírenství. Tato akce se proto stává dokonalou přehlídkou míry šikovnosti a technické zručnosti zúčastněných žáků,“ říká Vladimír Zemánek, manažer projektu.

Na šesti speciálních pracovištích se budou žáci osmých a devátých tříd seznamovat s obory instalatér, mechanik plastikářských strojů, mechanik seřizovač, nástrojař, obráběč kovů a strojní mechanik. Právě obor mechanik plastikářských strojů vyučuje škola jako jediná v republice.

„Zaměstnavatelé by z těchto oborů každý rok potřebovali alespoň pětinásobek našich absolventů, tak obrovská je po nich poptávka. Velmi dbáme na to, aby se žáci v co nejvyšší míře vzdělávali na strojích, které se nejvíce podobají reálným výrobním podmínkám ve firmách,“ vysvětluje ředitel učiliště Leoš Říha, kam zavítají výpravy z devíti základních škol na Svitavsku.

„Žáky čeká pestrý program a uchystané aktivity jim určitě pomohou proniknout do základů jednotlivých oborů. Vyzkouší si například zapojení pneumatického obvodu, budou provádět montáž stahováku nebo sestavení uchopovače výlisku na čas, vyzkouší si strojní pexeso i skládání hlavolamu,“ upřesňuje manažerka projektu Michaela Kratochvílová.