Nejobvyklejší jsou dva  způsoby: pohyb a úprava životosprávy spojená s dietou.

Nechte si poradit, zkuste cvičit

Pokud jste pravidelnými čtenáři  Orlického deníku, najdete každou středu ve svých novinách seriál Středy doktora Středy, který je věnován hubnutí. V něm čtenářům radí odborník z nejpovolanějších, renomovaný obezitolog a dietolog MUDr. Leoš Středa. Nejen, že nabízí schůdnou nízkosacharidovou dietu, která už pomohla celé řadě konkrétních čtenářů, odpovídá také na dotazy týkající se diet a hubnutí a zve je do ordinace, kterou má k dispozici v drážní poliklinice v České Třebové. Chce to hlavně zkusit a vydržet. Rizika spojená s nadváhou a obezitou totiž nelze rozhodně podceňovat.
Schopnost odhodlat se a vydržet zdůrazňuje i trenérka fitness a poradkyně v oblasti výživy Iveta Záleská, majitelka jednoho s fitnesscenter v Ústí nad Orlicí. „Nárůst návštěvnosti našeho centra je zatím pozvolný. Lidé si podle mého názoru dávají ještě na čas. Mám zkušenost z loňského roku, kdy vyšší počty návštěvníků dorazily až kolem třetího či čtvrtého lednového týdne. Mám pocit, že lidé sice o hubnutí uvažují, mluví, ale odkládají ho. Nakonec jich ale s cílem zhubnout přijde poměrně  dost. A pokud se do hubnutí dají a mají vůli, vydrží jim to někdy i do jara a začátku léta. A návštěvnost  centra je celkem v pohodě. Obecně bývá první  půlrok ve fitnesscentru z pohledu návštěvnosti daleko lepší, než ten druhý," říká.

Šance na zhubnutí tu určitě je

A co člověka, který se odhodlá cvičit za účelem zhubnutí, ve fitnesscentru čeká? „Je pravda, že se k nám poměrně hodně vracejí klienti, kteří už u nás byli, a ti vědí, co je čeká. Pokud někdo přijde poprvé, vše mu vysvětlíme, navedeme ho k tomu, jak a na čem cvičit. Může zkusit jeden vstup s neomezeným časem, který ho u nás přijde na šedesát korun, a uvidí," upřesňuje Iveta Záleská.
„Cvičení je samozřejmě vhodné spojit i s úpravou jídelníčku. Doporučuji rozdělit  si stravu do pěti denních dávek. Největší chybou je přitom vynechávání snídaně.  Důležitá je i skladba jídelníčku, aby v něm nepřevyšovaly takzvané špatné tuky, které jsou například v uzeninách nebo fastfoodových jídlech. Nesmí  chybět zelenina a ovoce. Pokud budou pravidelně cvičit a držet se správné výživy, mají stoprocentní šanci, že zhubnou," doplňuje majitelka  fitnesscentra.

Někteří z příchozích do fitnessů se ovšem ptají, kolik a za jak dlouho zhubnou. „To nikomu neřeknu, je to hodně individuální. Když přijde chlap, který má sto deset kilo a opravdu dodržuje všechny zásady cvičení i jídelníčku, může za měsíc shodit čtyři, pět kilo. Když ale přijde žena, která váží šedesát pět kilo, je tedy poměrně štíhlá, tak zhubne třeba jen kilo, dvě," uvádí Iveta Záleská.
Novoroční předsevzetí zhubnout se zatím neprojevila ani ve fitnesscentru na Pivovarském náměstí v Lanškrouně. Jak nám i zde potvrdil Roman Motl, „hubnoucí vlna" nepřichází hned po Vánocích, ale až s odstupem.
Těm, kteří se budou snažit zlepšit si kondici v posilovně, Roman Motl doporučuje, aby nezačínali sami: „Lépe je začít pod vedením, do cvičení vás uvedeme, sestavíme individuální tréninkový plán, probereme vaše představy o tom, jak bude hubnutí fungovat. Většinou to bývá tak, že jsou  silně nereálné. Je velký problém vysvětlit lidem, že bohužel zrovna v tomto případě zkratky nefungují a bez zvýšeného úsilí to zkrátka nepůjde." Navíc každý má k hubnutí jiné předpoklady. „Nedá se srovnávat, každý člověk je jiný. Někdo má přímo zázračné genetické předpoklady, druhý se trápí a výsledky nemá, což je nápor na psychiku," dodal provozovatel fitka.
Na nedostatek zákazníků si po Novém roce nenaříkají sportovní a relaxační zařízení, která spravuje Tepvos v Ústí nad Orlicí.

Plave se, bruslí

„Celková návštěvnost na všech střediscích je dobrá, jak na zimním stadionu, krytém plaveckém bazénu i v sauně. Navýšení přišlo už v období Vánoc, teď po Vánocích jej přisuzuji tomu, že není sníh, děti nemohou sáňkovat a lidé nemohou jezdit lyžovat," říká Veronika Krajová z Tepvosu. Drobný nárůst zaznamenalo ranní kondiční plavání, zájem je i o aquaaerobik, na poslední cvičení přišlo přes dvacet lidí. Kdo se chce hýbat, možnosti má, ústecký bazén nabízí mj.  již zmíněné kondiční plavání s trenérkou. Zákazníci se vrací i do sportovního centra Rio při krytém bazénu, které nabízí různé typy cvičení. „I tady jsme zaznamenali drobné navýšení, jde o studenty a vrací se zákazníci, kteří už u nás třeba přes půl roku nebyli a začínají znovu cvičit," dodává Veronika Krajová.
Větší zájem než v jiných obdobích je teď také o bruslení na zimním stadionu a plavání v krytém bazénu v České Třebové. Podle Zdeňka Řeháka z EkoBi to však nelze přičíst k dobru novoročním předsevzetím. „Zimní měsíce jsou ve všech střediscích silnější,  máme zkušenosti, že je to spojené spíš s počasím než s novoročním předsevzetím," uvedl. Návštěvnost krytého bazénu nebo stadionu je srovnatelná s minulými léty.