„Nejstarší je tady americký Buick z roku 1908. Zajímavostí našeho setkání je rozhodně Mercedes 300 SL kabriolet v původním stavu. To je topka, bylo jich strašně málo a jejich cena dnes začíná na milionu euro. Majitel tohoto vozu má nejdražší sbírku veteránů v České republice,“ uvedl místopředseda Veterán klubu Litomyšl Jiří Flídr.

Setkání bylo poctou Elišce a Čeňku Junkovým, takže na zámeckém nádvoří nechyběly ani vozy značky Bugatti, ve kterých manželé jezdili. U zámku parkovalo pět krásných kousků. A hlavně cenných.

Biskupice u Jevíčka jsou Vesnicí roku 2022 v Pardubickém kraji.
FOTOGALERIE: Biskupice slaví vítězství v soutěži krajská Vesnice roku 2022

„Dneska se už Bugatti koupit nedají, možná někde v zahraničí. Jsou to drahá auta a finančně náročný je i jejich servis,“ dodal Flídr.

Na vzpomínkovou jízdu do Litomyšle v minulosti jezdil synovec Junkových Vladimír, kterého Eliška adoptovala jako syna. Letos se kvůli těžké nemoci nemohl zúčastnit a zastoupil ho vnuk Jiří. Nepřijel sám, doprovodil ho kameraman a dokumentaristka Daniela Gébová, která o Elišce Junkové natáčí nový snímek. V dokumentu se objeví i záběry z Litomyšle z letošní vzpomínkové jízdy.