Memoriál československých parašutistů vznikl a koná se už šestým rokem nejen pro připomenutí paraskupiny Tungsten, ale i všech ostatních výsadkářů vysazených během druhé světové války na území Protektorátu Čechy a Morava.

„Jelikož tento ročník pořádáme zároveň na 70. výročí vzniku výsadkového vojska, rozhodli jsme se ho pojmout jinak než předchozí ročníky. Půjde se tedy výhradně na plnou sedmdesátikilometrovou vzdálenost, a to po dvoučlenných družstvech, stejně jako v případě paraskupiny Tungsten,“ uvádí za pořadatele poručík Jakub Pros. Uplynulé pochody vedly z Chrudimi na Lichnici, zájemci mohli jít poloviční trasu (35 km) nebo plných sedmdesát tam a zpět s krátkým noclehem na hradě.

Tragická nehoda u Chýště si vyžádala dva lidské životy.
Aktuálně: Při srážce dvou kamionů a dvou osobních aut zahynuli dva lidé

Tentokrát budou směřovat kroky účastníků na jih, zhruba v polovině Chrudimska se napojí na přibližnou trasu, kterou členové výsadku Tungsten museli ujít.

V ZIMĚ O HLADU
Parašutisté Rudolf Pernický a Leopold Musil totiž za tuhé zimy v prosinci roku 1944 na padácích dopadli do polí nedaleko Kutné Hory, tedy vzdušnou čarou 80 kilometrů od zamýšleného cíle. Se zásobami na jeden den museli ve sněhu a mrazu po lesních cestách a v noci, aby se vyhnuli objevení, museli ujít směrem na Čáslav, Chotusice a přes Železné hory téměř 100 kilometrů, než zaklepali na dveře kontaktní osoby ve vsi u Nového Města na Moravě.

Šest dní a nocí přežili v krutých podmínkách jen díky kilogramu čokolády. Na uctění památky jejich pochodu podobnou trasou půjdou i účastníci pochodu. Na zvládnutí trasy mají dvacet hodin.

Na benzince narazil kombajnem do sloupu s kamerou.
Kombajn naboural do benzínky, policie hledá svědky

Zájem o pochod byl obrovský, týden před uzavírkou přihlášek bylo všech 600 míst obsazeno.

Většina účastníků bude mít na klopě nebo batohu rudý květ vlčího máku. Na sobotu 11. listopadu si totiž lidé po celé zemi připomínají Den válečných veteránů a uctívají památku vojáků, kteří padli na obranu naší země.

VLČÍ MÁK OSVĚŽÍ PAMĚŤ
Pitní akt se uskuteční například v urnovém háji chrudimského hřbitova U kříže v 11 hodin. Symbol Dne veteránů - vlčí mák - si lze pořídit například v chrudimské městské knihovně. Celorepubliková sbírka podpoří další natáčení vzpomínek pro sbírku Paměť národa, která uchovává vzpomínky nejen bývalých vojáků, ale i obětí totalitních režimů, aby na hrůzy, které prožili, moderní veřejnost nezapomněla.