Kampaň právě začala, pomyslným vrcholem bude otevření nové stále expozice věnované Pernštejnům v rekonstruovaných prostorách pardubického zámku.

Logo oslav.Zdroj: Pardubický kraj

„Je pro nás symbolické, že se na zámek téměř fyzicky vrátí Pernštejnové. Pro novou expozici namaloval akademický malíř Petr Nikl dvanáct portrétů pernštejnských mužů a žen. A všechno začíná u Viléma, který byl z nich největší budovatel a vizionář,“ upřesnil při zahájení kampaně vicehejtman Roman Línek.

Spolu s Pernštejny chtějí organizátoři oslav připomínat projevy renesance, které se dodnes dochovaly na mnoha místech Pardubického kraje. „Když jsme s památkovým ústavem zkoumali, kolik je v kraji renesančních památek, došli jsme k číslu 462,“ vysvětluje Roman Línek.

Ilustrační foto
Hladiny vodních toků v kraji pomalu klesají

Bohaté renesanční dědictví v kraji

Ne všechny renesanční památky se samozřejmě mohou rovnat pardubickému zámku. Některé jsou podle vicehejtmana drobné, jiné překryté pozdějšími stavebními zásahy. „Ale stále je renesančního dědictví v našem kraji opravdu hodně,“ říká Línek.

Pernštejnové zanechali mimořádný otisk i v samotném krajském městě. „Pro Pardubice znamenala doba Viléma z Pernštejna největší rozkvět v období před průmyslovou revolucí. Nechala nám kromě zámku i obdivuhodné městské jádro, které je pro řadu akcí nádhernou kulisou,“ pokračuje náměstek primátora Jan Mazuch.

Koně. Ilustrační foto
Pardubice připomenou tradici chovu koní

Slavit bude i Kunětická hora

Do oslav se zapojí rovněž státní hrad Kunětická hora, který je ve správě Národního památkového ústavu. „Skončí rekonstrukce západního křídla a na jaře bude tato část hradního komplexu po letech opět zpřístupněna veřejnosti. Zlepšující se stav Kunětické hory bude jistě nejlepší poctou osobě Viléma z Pernštejna, který byl znám i svými stavitelskými aktivitami,“ dodává kastelán Miloš Jiroušek.

"Spolupráce spočívá ve společném marketingu a propagaci akcí pod jednou hlavičkou. Ve výhledu máme téměř 30 akcí do konce roku 2021," avizuje vicehejtman Roman Línek.