Na Orlickoústecku jde o osm poboček: v obcích Bystřec, Cotkytle, Horní Heřmanice v Čechách, Klášterec nad Orlicí, Lichkov, Mladkov, Ostrov u Lanškrouna a Písečná u Žamberka. Vzniknout by v nich mohly pobočky typu „výdejní místo" nebo „pošta partner". V praxi to znamená uzavření pobočky pošty, jejíž služby v různém rozsahu podle typu pobočky přejímá třeba obchod nebo obecní úřad.

Někde řekli „ne"

Tato zásadní změna je ale vždy předmětem jednání. Spolupráce České pošty se Svazem měst a obcí například zaručuje, že dotčené obce budou o této skutečnosti informovány minimálně šest měsíců předem. A jak potvrzují někteří starostové, změně můžou říct „ne".
To zaznělo například v Cotkytli. „Zástupci pošty přišli s tím, že by naši pobočku od února do června uzavřeli. Nesouhlasili jsme a požádali jsme, aby pobočka zůstala otevřená, třeba s upravenou otevírací dobou. To nastalo, bude otevřená dvě hodiny dopoledne," vysvětluje starosta Prokop Holý a dodává, že jednání o budoucnosti pošty v Cotkytli budou předmětem následujících měsíců.
Výdejní místo mělo služby pobočky České pošty nahradit také v Ostrově u Lanškrouna. „Nesouhlasili jsme. Myslíme si, že pošta je ve vesnici potřeba, i když bude v provozu jen dvě hodiny dopoledne. Je to hlavně pro ty, kdo se nedostanou do města. Uvidíme, jak to bude dál," říká místostarostka Marta Schipplová. Změna tam kromě provozní doby od února nastane i v nahrazení pěšího doručování motorizovaným.
Poštovní auto nahradí pošťačku také v Klášterci nad Orlicí. Prozatím je to změna jediná, potvrzuje starosta Zdeněk Bureš: „Tady zatím žádná jednání neproběhla, pouze jsme byli písemně informováni, že v první polovině roku s námi zástupci pošty budou jednat."

Jinde jsou spokojení

Na Orlickoústecku už funguje pět poboček typu „pošta partner" či „výdejní místo", a to v Třebovici, Červené Vodě, Sopotnici, Záchlumí a Českých Libchavách. „Celý projekt pošta partner vychází ze zahraničních zkušeností. V Evropě se jedná o obvyklý model poskytování poštovních služeb. Důležité je uvést, že poštovní služby, i v případě, že je v obci smluvní partner České pošty, zůstávají zachovány," vysvětluje mluvčí České pošty Marta Selicharová. Naráží tak i na šíři služeb, kterou nabízí motorizované doručování.
Od října loňského roku je zřízeno výdejní místo pošty v Konzumu v Českých Libchavách. „Zpočátku jsme z toho byli rozpačití," připouští starosta Jan Krčmář. Vzápětí ale dodává, že nyní si obyvatelé zásilky můžou vyzvednout po celou otevírací dobu Konzumu, a dokonce i v sobotu. To považuje za přínos. Váznou snad jen výběry z účtů Poštovní spořitelny. „Motorizovaný doručovatel má finanční limit, který s sebou může vozit, a ten na několik vesnic nemusí stačit," dodává starosta. Jak vyplývá ze zkušenosti starosty Třebovice Libora Gremlici, za pár měsíců může být po problému: „Také jsme začínali jako výdejní místo, nyní už máme službu Partner II, kde fungují i služby Poštovní spořitelny. Pro lidi je to přínos, Konzum je otevřený sedm dní v týdnu."

Obce, se kterými Česká pošta chce jednat o změnách:
Bystřec
Cotkytle
Horní Heřmanice
Klášterec nad Orlicí
Lichkov
Mladkov
Ostrov
Písečná

Kde už změny proběhly:
Třebovice
Červená Voda
Sopotnice
Záchlumí
České Libchavy 

Typy poboček a poskytované služby:
Výdejní místo I.
- Výdej uložených zásilek
Výdejní místo II.
- Výdej uložených zásilek,
- Podání listovních a balíkových zásilek, poštovních poukázek
Partner I.
- Výdej uložených zásilek
- Podání listovních a balíkových zásilek
- Peněžní služby, výplata důchodů
- Vybrané služby Poštovní spořitelny
Partner II.
- Výdej uložených zásilek
- Podání listovních a balíkových zásilek
- Peněžní služby, výplata důchodů
- Služby Poštovní spořitelny
Příjem reklamací zajišťují všechny pobočky typu Výdejní místo a Partner.
Prodej cenin a zboží je zajištěn u poboček typu Výdejní místo II a Partner.