V pátek, v předstihu před sobotním celosvětovým Dnem Země, si v Pardubicích připomněli naši planetu.

Na Pernštýnském náměstí byl připraven program převážně pro děti. Na mnoha stáncích neziskových organizací Pardubického kraje na ně čekala spousta her a kvízů. Kulturní doprovod zajišťovala mimo jiné Základní a praktická škola Svítání, vystoupil i její muzikoterapeutický soubor Mlima Jua. Svůj stánek měli na Pernštýnském náměstí možná trochu překvapivě také dobrovolní hasiči Pardubice-město. „Náš sbor se zaměřuje zejména na práci s dětmi a preventivně-výchovnou činnost, ukazujeme zde dětem pomocí her jak předejít požárům a jak se při nich zachovat," vysvětlili manželé Košťálovi, kteří sbor vedou.

Na Dni Země mají své místo samozřejmě biofarmáři, jednou z nich byla Jitka Píchová. „Přijde mi, že pěstovat bio má smysl, protože se neničí příroda ani zdraví lidí. Na Zemi by nemělo být tolik odpadků a chemie," vyslovila své přání ředická farmářka.

Pardubice mají oslavy za sebou, Chrudim je chystá

Na Dni Země nemohli chybět ani zástupci záchranných stanic pro zvířata. „Osvěta dětí je důležitá. Děti jsou obecně naše budoucnost. Pokud budou mít vzdělání a budou vedeny k ochraně přírody, tak to bude to nejlepší," přidala své přání Šárka Zdvihalová ze Záchranné stanice zvířat Pasíčka u Proseče.

Důležitost ochrany přírody si uvědomují i děti, které Den Země navštívily. „Země by se měla chránit, protože kdybychom ji nechránili, tak tu nic nezbude a další generace by neměly kde žít," myslí si jedenáctiletí Honza a Vašek.

Oslavy i v Chrudimi

Svátek naší planety oslaví i v Chrudimi, tam ale hlavní oslavy vypuknou až v úterý 25. dubna od 9 hodin na Resslově náměstí. Na své si tam přijdou i dospělí, mohou totiž navštívit informační stánek, kde budou odborníci připraveni poskytnout rady z oblasti úspor vody, elektrické energie a pasivního stavitelství.

V chrudimském parku Střelnice byl v sobotu od 9 do 14 hodin program pro děti, který zajišťovali chrudimští ochránci přírody, taktéž v rámci oslav Dne Země.   (jpr)