Největší pardubické náměstí bude natáčecí štáb tři dny připravovat tak, aby se tomu pražskému podobalo co nejvíce. „Na Pernštýnském náměstí postavíme jezdeckou sochu svatého Václava a celé si ho přizpůsobíme tak, aby vypadalo jako Václavské náměstí,“ vysvětluje výkonný producent Jan Schwarcz a dodává, že na vykrytí budov štáb použije takzvané green-screeny neboli zelená plátna, která později v postprodukci nahradí obrazy budov, které na Václavském náměstí opravdu stojí.

V Pardubicích se bude točit jen několik scén, jedna z nich připomene okupaci ruskými vojsky v roce 1968. „Na náměstí přijede tank a padesátka ruských vojáků bude rozhánět dav lidí,“ popisuje scénu Schwarcz.

V další scéně dojde k sestřelení mladého chlapce, který na jezdecké soše mával českou vlajkou – právě odtud ho ruské vojsko sestřelí. Následovat tak budou pietní scény, ve kterých budou lidé zapalovat kolem sochy svíčky.

„Palach tam bude mezi lidmi chodit a vstřebávat tu atmosféru, která mu ve skutečnosti pomohla se rozhodnout pro čin, jenž následně spáchal,“ přibližuje situaci producent. Prozradil také, že roli Jana Palacha ztvární mladý herec Viktor Zavadil. „Viktor je velice nadaný, dokonce je Palachovi docela i podobný,“ obhajuje Schwarcz výběr herce pro klíčovou roli.

Zahrát si ve filmu s pracovním názvem Okupace 1968 mohou i obyvatelé Pardubic. Štáb shání komparzisty ve věku osmnácti až šedesáti let, kteří budou hrát demonstranty – studenty, policisty nebo třeba sanitáře, nesmějí mít ale barevné vlasy, dredy, vousy či tetování v obličeji. „Sháníme dvě stě padesát lidí z Pardubic, kteří budou hrát civilisty,“ dodává Schwarcz. Po castingu, který se koná v pátek v budově pardubického magistrátu od 8 až do 19 hodin, zájemce čeká ještě kostýmová zkouška, na které od štábu dostanou dobové oblečení. Samotné natáčení se pak uskuteční v neděli 3. září. Film budou diváci moci vidět příští rok na karlovarském festivalu, televize ho má vysílat v roce 2019.

Lada Součková