Zatímco většinu akcí připravených na sobotu „pod širou oblohou" citelně poznamenal déšť, pořadatelé pastvinského klání záchranářů měli ještě v podstatě štěstí. Přestože byla obloha hodně  „zakaboněná", pršet nakonec   začalo až v samém závěru mistrovství. „Mohlo být hůř, takhle to pořád ještě jde," prohlásil v sobotu chvíli před polednem ředitel závodu Oldřich Houdek ze skupiny Vodní záchranné služby ČČK Pastviny.

Na start mistrovství se postavilo sedm týmů nejen z východních Čech a jejich členové dostali opravdu  pořádně zabrat. S náročnými úkoly, které museli plnit, se ale vyrovnávali se ctí. „Kromě jediného nováčka, kterým je tým z Chebu, tu všichni ostatní byli už loni. A je na nich opravdu vidět pozitivní posun, nejsou tolik nervózní, jednají promyšleně, snaží se vyvarovat chyb," hodnotil výkony záchranářů ředitel závodu.

Mistrovství   probíhající na přehradě i na jejích březích prověřilo záchranáře především ve schopnosti ovládání motorových člunů, při záchraně tonoucích, poskytování ošetření a resuscitaci.

Na Pastvinách jsme podruhé, podobných soutěží se účastníme pravidelně. Prověřujeme při nich jak záchranařinu na vodě, práci s motorovým člunem, tak i předlékařskou pomoc. Hasiči si tak komplexně trénují všechny typizované činnosti, které během různých zásahů mohou využít," řekl Orlickém deníku Petr Košťál z týmu HZS Náchod. Jak se svěřil, největším problémem bylo pro Náchodské prokazování zručnosti při jízdě motorovým člunem.
„Povětrnostní podmínky pro práci na hladině jsou různé, my jsme si navíc museli kvůli závadě na vlastním člunu na poslední chvíli půjčit  jiný člun. Vlastní člun ovládáte automaticky, pokud máte jiný, nevíte stoprocentně, jak se chová a jak s ním máte pracovat. Taky jsme měli i trochu jinou sestavu, takže  jsme ještě nebyli úplně sehraní. Letos se nám nedařilo podle našich představ, a tak jsme spíš zklamaní," hodnotil výkon svého týmu, který nakonec skončil  na pátém místě. Slova chvály ale adresoval organizátorům mistrovství na Pastvinách. „Závody jsou výborně připravené, prostředí je tu úžasné. Podobných soutěží v republice není mnoho, takže se sem určitě zase rádi vrátíme," prohlásil.

A komu se v sobotu dařilo nejvíc? „Palmu vítězství" si domů odvezli záchranáři z HZS Chrudim. Svá „želízka v ohni" měl i náš okres. Tým HZS Žamberk skončil nakonec na výborném druhém místě, záchranáři z HZS Ústí n. O. byli  celkově šestí.