Umístění cedulí:
1/43 Červ. Voda – H. Orlice
1/11 Červenovodské sedlo
1/43 H. Heřmanice – Štíty
1/43 Svitavy – Opatovec
1/35 Svitavy – Gajer
1/11 Vendolí – Květná

Cedule budou na všech místech umístěny obousměrně a budou mít reflexní provedení.

O umístění cedulí na dalších dvou silnicích II. tříd ještě není pravomocně rozhodnuto

Partyzánská akce „hraničářů“, kteří v noci na 1. května potají namalovali na dvě státovky u Svitav čáry s popisem odkazujícím na historickou hranici Čech a Moravy, nakonec má úspěch.

Trestní stíhání obou malůvkářů, kteří jsou profesí historici, se nakonec změnila v politickou akci, kdy si vyznačení historické hranice mezi Čechy a Moravou vzal za své pardubický hejtman Martin Netolický.

Klasické hnědé turistické poutače u silnic s vyznačením hranice budou ještě do konce prázdnin instalovány na šesti státovkách v Pardubickém kraji. Netolický včera informoval o právě pravomocně schváleném povolení pro instalaci cedulí. Vydal ho „jeho“ krajský úřad a policie cedule posvětila.

Cedule zatím stačí

„S historiky jsem se sešel za účasti pardubického ŘSD a dohodli jsme se na šesti místech u silnic 1. třídy a dvou místech u silnic 2. třídy, kde budou umístěny hnědé tabule, které upozorňují na turistické zajímavosti, s názvem 'Historická hranice Čech a Moravy'. Náš kraj leží na česko–moravském pomezí, proto se i v naší symbolice hlásíme k oběma částem, tedy české i moravské,“ řekl Netolický.

Cedule zatím pokládá hejtman za dostatečné, tři měsíce staré vodorovné značení od historiků, za které na ně podalo ŘSD trestní oznámení, obnovováno nebude. V budoucnu však hejtman nevyloučil vybudování odpočívek na některých hraničních „přechodech“.

Ilustrační fotografie.
Rojení kůrovce v Pardubickém kraji zpomaluje. Kácí se ale dál

Brňák a propagátor zemského členění Ondřej Mlejnek, jeden z malůvkářů, neskrýval včera nad schválenou instalací cedulí nadšení.

„Upřednostňovali jsme sice jiný typ zpracování, aby označovaly spíše vjezd do konkrétní země, ale i za toto jsme rádi,“ uvedl Mlejnek.

Trestní stíhání za jejich čáry bylo ještě v květnu odloženo a změněno na přestupek. Za něj dostali od svitavského městského úřadu pouhé napomenutí.