Analýza politologů Masarykovy univerzity v Brně přitom portál řadí mezi manipulativní servery šířící propagandu či prokremelsky orientovanou dezinformační kampaň.

„Je to o to vážnější, že čeští politici vnímají Parlamentní listy jako standardní prostor pro svoji prezentaci," řekl politolog Miloš Gregor z Masarykovy univerzity.

Z veřejného rozpočtu kraj vyplatí zhruba sto tisíc korun za zveřejňování tiskových zpráv, které jsou běžně k nalezení na samotném webu krajského úřadu.

„Spolupráce byla uzavřena v měsíci březnu s platností do konce tohoto roku. Spolupráce se vztahuje na publikování minimálního počtu 18 tiskových zpráv vydaných Pardubickým krajem za částku devět tisíc korun bez DPH za jeden měsíc," potvrdil mluvčí kraje Dominik Barták.

Kraj investici do reklamy odůvodňuje co nejširším publikem. „Pro nás je směrodatné, že Parlamentní listy nabízí zásah určité skupiny obyvatelstva. Je potřeba také zdůraznit, že texty jsou označovány jako komerční sdělení a nelze je tak zaměnit za autorský článek," dodal Barták.

„Podle mě je to taková amatérská představa o tom, jak funguje PR," uvedl mediální analytik Filip Rožánek pro Českou televizi, která na případ upozornila.

„Oni spoléhají na to, že když Parlamentní listy mají nějaký počet uživatelů měsíčně, tak to znamená, že stejný počet lidí si přečte i tu tiskovou zprávu. Ale tak to samozřejmě nefunguje," dodal v ČT Rožánek.

Tento server se „proslavil" zejména aférou v Jihomoravském kraji, kde si za statisíce korun z krajského rozpočtu nechával psát propagační články sociálně demokratický hejtman Michal Hašek.