„Uzavření škol byl trochu šok, ale na druhou stranu i my máme ve škole děti, které byly na lyžích v Itálii a chodily do školy. Musíme vymyslet nějaký systém samostudia, abychom učivo dohnali. Budeme zadávat úkoly přes systém Bakaláři, ale ty dva týdny nám budou hodně chybět a nedojedeme učivo, jak bychom měli. Ale zdraví je rozhodně na prvním místě,“ uvedla ředitelka ZŠ U Školek Litomyšl Miroslava Jirečková.

Online reportáž

Rodiče školáků museli během pár hodin vyřešit, co s dětmi. Někdo využije babičky a příbuzné, někteří si ale musí vzít ošetřování člena rodiny. Petra Pucherová ze stáje v Janově nabízí dopolední program na statku u koní. „Každé úterý a čtvrtek se můžeme setkat od 8 do 14 hodin na statku. Budeme se věnovat péči o zvířata, ježdění na koních, tvořivým dílničkám. Počet dětí je omezen na osm,“ nabídla po vyhlášení uzavření škol Pucherová.

Rozhořčení rodičů

Někteří rodiče jsou rozhořčeni z toho, že přerušení výuky se týká i dětí z prvního stupně základních škol. „Doma je nenecháme. Musíme pověřit babičky, ale tím ohrozíme nejvíc právě je, staré lidi, ti by se přece před koronavirem měli chránit nejvíc. Namísto toho je nakazí případně nemocné malé děti,” řekla Darina Václavková z Pardubic. Mnohé maminky rovněž poukazují, že ošetřovné v případě hlídání dětí doma dostanou jen v prvních devíti kalendářních dnech. Poté už budou doma zadarmo. Školy přitom mohou být zavřené mnohem déle.

Včerejší opatření mnoho lidí vyděsila. Jedna z maminek z Chrudimi, která si nepřála uvést své jméno, uvažuje, že odhlásí svého čtyřletého syna z mateřské školy. „Když se zavírají všechny školy, tak na tom nebezpečí asi něco bude. Bojím se toho, nechat naproti tomu ve školce své dítě,” řekla.

Devět tisíc žáků

Jen v krajském městě se vládní nařízení týká více než devíti tisíc žáků základních škol. „Opatření se svým způsobem dotkne naprosto všech. Musíme totiž počítat s tím, že velké množství rodičů bude muset se svými dětmi zůstat doma a pak budou chybět na svém pracovišti. Například z tohoto důvodu bude pro MHD od čtvrtka 12. března platit prázdninový jízdní řád ve žlutém sloupku,“ konstatoval primátor Pardubic Martin Charvát.

Ilustrační foto.
Pardubice mají první případ koronaviru

A jak budou čas bez žáků trávit učitelé? „V případě pedagogických pracovníků ředitelům doporučujeme, aby jim přidělili práci například formou přidělování úkolů dětem skrze elektronické nástroje, přípravu na výuku a další nepřímou pedagogickou činnost,“ vysvětlil náměstek pardubického primátora pro školství Jakub Rychtecký.

Zavřeny jsou i domovy dětí a mládeže či základní umělecké školy. „Uzavřena jsou i všechna zdravotnická zařízení s výjimkou dětských oddělení a hospiců. Zvažte prosím i své návštěvy v zařízeních Centra sociálních služeb a pomoci Chrudim,“ vyzval občany starosta Chrudimi František Pilný.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník