Jaroslav Fišer

Bez velkého humbuku a s téměř nepochopitelným závěrem byla ukončena povolební vyjednávání v Pardubickém kraji.  Vítězná ČSSD (12 mandátů) mohla překročit svůj stín a vládnout s KSČM (11 mandátů) a Stranou práv občanů Zemanovci (3 mandáty). Dosažených 26 mandátů naplňovalo přání 70.600 přítomných voličů po výrazné změně v řízení Pardubického kraje. Voliče upřednostňující levicové kandidáty k tomu vedla téměř 80%  programová shoda všech tří citovaných subjektů i odborně zdatní a zdálo se, že i politicky odpovědní kandidáti. Jenže ouvej, vše je jinak. Volič už poněkolikáté zjišťuje, že k požadovanému obratu DOLEVA v případě Pardubického kraje nedojde. ČSSD svůj stín nepřekročila. Kde hledat příčiny?
Bude jich jistě více. Tou nejviditelnější a mnohokráte skloňovanou příčinou je falešný postoj a pouhé proklamace čelných představitelů ČSSD, včetně krajských, o levicovosti  jejich  politiky v předvolebním období.  Co je platná výrazná  programová  shoda, když se po sečtení  volebních  výsledků začnou pohledy i názory na věc měnit? Politika je jistě uměním  možného  a  konec  konců vždy platilo, že pro uzavření dohody musí být partnerů několik, nejméně však dva. A tak se v pardubické  kuchyni ČSSD začal vařit povolební guláš hned v sobotu  13. 10. 2012. Prvním koaličním partnerem  ČSSD  se  stal nový subjekt SPOZ, jehož  soudržnost a  výsledek práce zatím nelze předvídat.  Ve hře  o dalšího koaličního partnera zůstala KSČM a Koalice pro PA kraj (10 mandátů). Výhodou KSČM byl 1 mandát navíc, výhodou Koalice pro PA kraj pak nepřerušená dvanáctiletá účast při řízení kraje, zaštítěná především lidoveckým lídrem, bývalým hejtmanem Romanem Línkem. Po několika vyjednávacích kolech se v úterý 23. 10. 2012 rozhodnutím VŠECH dvanácti zvolených zastupitelů ČSSD ten podivný koaliční guláš dovařil. Následným podpisem memoranda se vlády nad Pardubickým krajem ujímá koalice ČSSD, Koalice pro PA kraj a SPOZ. KSČM se s pozicemi uvolněných předsedů finančního a kontrolního výboru stává nejsilnější opoziční stranou.
Nabízí se hned několik otázek. Jak přijmou tyto závěry především voliči sociálních demokratů?  Odpovídá   závěrečné  ujednání  realitě dnešní doby? Ustojí nejmladší hejtman ČR tlaky na svěřenou funkci? Asi není třeba hledat další otázky, bylo by jich jistě více. Vše ukáže následující období a především schopnost  či neschopnost vedení Pardubického kraje skutečně pracovat pro občany.
Cílem vyjednávacího týmu Krajského výboru KSČM i všech nově zvolených zastupitelů KSČM bylo dosažení výraznějšího podílu na řízení kraje a prioritou práce pro občany směřující ke zlepšení úrovně života v našem kraji. Námi předložené návrhy vítěz voleb neakceptoval. Upřednostnil spolupráci s těmi, kteří nesou přímou odpovědnost za špatný stav pěti nemocnic v kraji, za situaci středního školství, paralyzující dopravní obslužnost zejména v odlehlých částech kraje, doslova katastrofální stav  některých silnic 2. a 3. třídy, atd.  Jedenácti poslancům KSČM v Pardubickém kraji se tak jednoznačně nabízí, vedle odpovědného přístupu ke zvolenému mandátu, důrazné a trvalé připomínání odpovědnosti především těm zastupitelům,  kteří  se na řízení kraje podílí již několik volebních období.  Současně chci ujistit všechny voliče KSČM, že jejich hlas pro naši stranu byl dobře vloženou investicí, a byť v opozici, má posílení klubu KSČM o 5 mandátů výrazný a možná zatím nedocenitelný význam pro budoucí období. Dovolte mi poděkovat za hlasy pro KSČM v krajských volbách. Jsou pro nás, zastupitele zvolené za KSČM, posílením i zárukou současně. Kontaktujte nás svými náměty i připomínkami, protože jedině tak lze rozvíjet přímou demokracii v praxi. Jaroslav Fišer,  zastupitel Pardubického kraje (KSČM)