Takzvané třetí nádraží z ateliéru architektů Karla Řepy, Karla Kalvody a Josefa Dandy bylo slavnostně otevřeno 1. května roku 1958. Přímo v nádražní hale pak bude zítra malá oslava.

Program začne o půl třetí odpoledne vernisáží výstavy pardubického fotografa Štěpána Bartoše s názvem „60 let pardubického nádraží“ a na svého otce zavzpomíná i významný český architekt Miroslav Řepa.

Vzhledem k tomu, že v den výročí je první máj, bude symbolicky čten právě Máchův Máj. „Přímo v nádraží hale bude rozkvetlý strom, pod nímž se budou moci zamilovaní políbit,“ říká Jan Doležal, majitel Knihkupectví Mozaika.

„Je to až neuvěřitelné, že je to šedesát let, co na nové nádraží přijel první vlak. Pro nás je to připomenutí a výzva. Nádražní budova si zaslouží citlivou rekonstrukci, která by stavbu ještě více pozvedla při zachování ojedinělých interiérů a halu ještě více naplnila životem a přinášela nám radost, když do ní vstoupíme,“ říká Miroslav Řepa o díle svého otce.

Mozaika taktéž vydala speciální edici 60. pamětních listů, které lidé zdarma obdrží při koupi knihy „Karel Řepa - pardubický architekt ve věku nejistot“.

K prodeji budou i vzpomínkové placky se šedesátkou nebo pamětní pohlednice. „Architekt Miroslav Řepa zájemcům na místě vzpomínkové předměty osobně podepíše,“ doplňuje majitel knihkupectví Jan Doležal.