Nemocnice postupně musí utlumit plánované operace. Limitující je hlavně počet lůžek intenzivní péče a onemocnění personálu. Situace je v tuto chvíli složitá ve třech nemocnicích z pěti, oddělení ARO v Pardubicích se stará prakticky pouze o pacienty s covidem-19.

„Plánovanou péči nebo provoz některých oddělení jsme museli do určité míry omezit všude. Aktuálně je v Nemocnicích Pardubického kraje hospitalizováno 90 pacientů, z toho jich osmnáct vyžaduje intenzivní péči. Situace je proměnlivá a poměrně dynamická. Nejvíce pacientů je na intenzivní péči v Pardubické nemocnici,“ sdělila mluvčí Nemocnice Pardubického kraje Kateřina Semrádová. Nejsložitější situace je v Pardubické nemocnici, kde osm pacientů vyžaduje intenzivní péči a 27 jich je na infekčním oddělení.

Další lůžka

Operativní zákroky budou nemocnice omezovat postupně podle potřeby využití lůžek a personálu. Vedení nemocnice se chystá na příliv nakažených pacientů, kteří budou potřebovat i plicní ventilaci. „Aktuálně připravujeme navýšení počtu lůžek právě v intenzivní péči. V Pardubické nemocnici vzniká druhá jednotka intenzivní péče pro covid pozitivní pacienty,“ dodala Semrádová.

Nákaza koronavirem se nevyhýbá ani lékařům a zdravotním sestrám. Na chrudimské neurologii, kde byly dvě desítky nakažených zdravotníků, se situace vrací k normálu. Oddělení funguje zatím s omezenou lůžkovou kapacitou. Jinak je situace v nemocnicích klidná.

„Nákaza personálu se nevyhýbá ani nám, pořád ale mluvíme o jednotkách osob v rámci jednotlivých oddělení,“ podotkla mluvčí nemocnic.

Po zavíračce pilo 200 lidí v centru Pardubic
Po zavíračce pilo 200 lidí v centru Pardubic

Podle údajů Krajské hygienické stanice v Pardubickém kraji bylo k nedělní osmé hodině ranní 2087 aktuálně nemocných pacientů s covidem-19. Nejvíce jich hlásí Pardubicko a Orlickoústecko.