Zájem o startovací byty v předchozích dvou kolech byl opravdu vysoký a značně převyšoval nabídku. Podobný scénář se dá očekávat i letos, k čemuž může přispět i stoupající cena bytů a nájmů. Řada mladých lidí, kteří by se rádi osamostatnili, si mnohdy vlastní byt či běžný pronájem od soukromých vlastníků s cenou pohybující se okolo 150 korun za metr čtverečný zkrátka nemůže dovolit.

„Startovacím bydlením chceme mladým pracujícím, perspektivním lidem za cenu 50 korun za metr čtverečný pomoci získat po omezenou dobu cenově dostupnější bydlení a dát jim možnost našetřit si alespoň část prostředků na pořízení vlastního bydlení ideálně v Pardubicích,“ uvedl náměstek primátora Jakub Rychtecký.

Zájemci si mohou vybrat mezi 26 byty včetně jednoho, který byl vrácen nájemníky z přechozího kola, neboť se rozhodli pro vlastní bydlení. Jedná se o byty o různých rozměrech i v odlišných lokalitách. „V nabídce jsou byty o velikosti 1+kk, 1+1, 2+1 a tři byty jsou pak o velikosti 3+1.

Všechny jsou rekonstruované a nacházejí se v deseti různých lokalitách – v ulicích Havlíčkova, Ohrazenická, Mladých, Varšavská, Okrajová, Sluneční, Bělehradská, Gagarinova, Sokolovská a Železničního pluku,“ řekl Branislav Štefanča z odboru sociálních věcí pardubického magistrátu. Za tři roky fungování projektu tak už město nájemníkům poskytlo 75 městských bytů.

„Kritéria se ani ve třetí vlně nemění. Každý ze zájemců si může podat pouze jednu žádost, další podmínkou je výše hrubého měsíčního platu, která musí dosahovat částky minimálně 16 tisíc korun. V případě jednotlivců je dána maximální věková hranice 30 let, u párů a manželů nesmí jejich věk v součtu překročit hranici 65 let, přičemž jeden z nich musí být mladší 30 let,“ uvedla mluvčí radnice Iveta Koubková.

Město poté s vylosovaný-mi žadateli sepíše smlouvu na dobu čtyř let, přičemž první tři roky bude nájemník platit 50 korun za metr čtverečný plus energie, v posledním roce bude částka za metr čtverečný činit 80 korun plus energie.

Zájemci by si ale před podáním žádosti měli na webu města dobře prostudovat podmínky. „Stává se, že žadatelé zapomenou podepsat své žádosti nebo s sebou nevezmou výpis z katastru nemovitostí. Všechny dokumenty jsou uvedeny na webu města, kde jsou zveřejněny i informace o nabízených bytech včetně fotodokumentace a nákladů,“ dodal Štefanča.