Tolik citát generální ředitelky Úřadu práce České republiky z Atlasu škol pro rok 2014 2015. Stát tedy cestou úřadů práce pomáhá žákům 8. a 9. tříd orientovat se ve výběru dalších škol i povolání.

Prvními akcemi v letošním školním roce jsou burzy škol, které probíhají v měsíci říjnu. Později na ně navazují dny otevřených dveří jednotlivých škol. Dále pak na přípravě dětí pokračuje celoroční práce pedagogů a Informačních poradenských středisek kontaktních pracovišť Úřadu práce České republiky.

Výroční dvacátá burza škol

Burza škol je v okrese Ústí nad Orlicí dvoudenní. Probíhala ve dnech 9. a 10. října v České Třebové ve VOŠ a SŠ technické. První den za účasti pedagogických poradců, případně psychologů škol a v odpoledních hodinách za účasti žáků škol, pedagogů a rodičů. Letošní burzu přišla zhlédnout a podpořit náměstkyně hejtmana Pardubického kraje, členka Rady pro školství, kulturu a památkovou péči Jana Pernicová. Zahájení burzy provedl ředitel VOŠ a SŠ Česká Třebová Milan Kment spolu s ředitelem Úřadu práce ČR, Krajské pobočky v Pardubicích Petrem Klimplem a poradkyní IPS úřadu práce Ústí nad Orlicí Ivou Tomšovou. Dopolední porada pedagogických pracovníků proběhla v režii Ivy Tomšové.

Při poradě pedagogických pracovníků se diskutovalo o systému a metodách poradenství s cílem pomoci klientovi při jeho rozhodování. Pracovně profesní poradenství respektuje ve své činnosti platné mezinárodní dokumenty. Je založeno na poznatcích z oboru práva, ekonomie, pedagogiky, psychologie, sociologie, lékařství a na znalostech specifiky jednotlivých profesí.

Poradce poskytuje klientovi komplexní poradenství a doporučuje mu vhodné možnosti pro jeho rozhodnutí. Klient využívá informační materiály a média za pomoci poradce, který mu poskytuje rady a informace. Z porady vyplynula podpora technickým povoláním. Hovořilo se o službách IPS úřadů práce zejména to jsou skupinové programy, individuální poradenství, testování zájmů na objednání, doporučené portály.

Školy obdržely Atlasy škol na rok 2014 2015.

Součástí porady byly prezentace pracovnic odboru školství Krajského úřadu v Pardubicích. Jednalo se například o přijímacích pohovorech, prospěchových stipendiích, která činila ve školním roce 2012 2013 více jak jeden milion korun z rozpočtu Pardubického kraje. O dalších oblastech komplexního poradenství.

Zaměstnavatelé pozvali poradce, rodiče a děti na dny otevřených dveří.

Iveco Vysoké Mýto na 22.10. od 12 hodin.

Firma Bühler Žamberk na 16. 11. od 8.30 do 11.00 hodin.

Prohlídka vystavovatelů

Stánky škol nabízely na panelech, případně za použití audiovizuální techniky informace o studiu, aktivitách dětí při studiu i mimo něj, možnosti ubytování, stravování a podobně. Nechyběla ani lákadla, jako trenažéry a praktické ukázky. Odborné školy gastronomické a vyučující hotelnictví, profese kuchař a číšník, případně cukrář nabízely ukázky přípravy některých dobrot, včetně jejich ochutnávek.

Školy nabízející vzdělání v oboru kosmetických služeb prováděly na účastnících burzy praktické ukázky těchto profesních zaměření. Nejedna dívka i maminka odcházela z burzy s novými nalepenými či nalakovanými nehty a účesem. K dispozici byly desítky letáčků a množství propagačního materiálu. Promítalo se na televizích i za pomocí počítačové techniky. Bylo určitě z čeho vybírat.

Text foto: Karel Netolický

Burza v číslech:

9. října 2013

• účast 40 poradenských a pedagogických pracovníků

• účast náměstkyně hejtmana Pardubického kraje, členky Rady pro školství, kulturu a památkovou péči Jany Pernicové

• účast ředitele Úřadu práce ČR, krajské pobočky v Pardubicích

Petra Klimpla

• účast ředitele Kontaktního pracoviště v Ústí nad Orlicí Bohumila Mlčáka

• vystavovatelé 37 škol a odborných učilišť,

• 8 zaměstnavatelů

10. října 2013

• vystavovatelé 37 škol a odborných učilišť, 8 zaměstnavatelů

• burzu navštívilo za oba dny takřka 2000 žáků základních škol, rodičů a pedagogů

Poznámka autora článku:

Asi 20 let každoročně navštěvuji burzy škol jednotlivých okresních měst nebo se podílím velmi malou měrou na jejich spíše technických přípravách. Před lety na Kutnohorsku a posledních 12 let v Pardubickém kraji. Osobně jsem se zúčastnil několika výstav jako vystavovatel a velkých prodejních akcí v Brně a Praze. Proto mohu objektivně posoudit úroveň burz úřadů práce.

Obdivuji a klaním se před organizátory této náročné a zodpovědné akce jak před vedením VOŠ a SŠ Česká Třebová, tak i pracovnicemi Úřadu práce v Ústí nad Orlicí.

Mohu zodpovědně zhodnotit tuto akci v podmínkách, za jakých se provádí, jako NEJ.