Vlastníkem nejvýraznější dominanty města je Římskokatolická církev. V diskuzi to opakovaně zdůraznil komunistický zastupitel Jaroslav Moučka, jenž dlouhodobě namítá, že finanční objem prostředků vynakládaných právě církvi na opravu této sakrální stavby je neúměrně nízký, nicméně velkou většinou zastupitelů byla dotace hladce schválena.

Letošní etapa opravy kostelní střechy má stát přes 2,7 milionu korun a má být etapou závěrečnou. Již předtím se na ni podařilo získat příslib dotace z ministerstva kultury ve výši 1,4 milionu korun a dotaci z Pardubického kraje ve výši 500 tisíc Kč.

Chrudim přispívá na opravu střechy každoročně značnými částkami. „Na straně města převažuje pohled, že kostel Nanebevzetí Panny Marie je nejvýraznější chrudimskou dominantou a památkou. Rekonstrukci střechy, která probíhá už poměrně dlouhou dobu, je třeba co nejrychleji dokončit,“ vysvětlil přístup radnice starosta města Petr Řezníček.

Oltář posvětil Mons. Jan Vokál, královehradecký biskup
Nový oltář v chrudimském chrámu už slouží věřícím

Kostel Nanebevzetí Panny Marie neslouží jen bohoslužbám chrudimské farnosti, ale je otevřen i dalším akcím a v letní sezóně již řadu let i široké chrudimské veřejnosti a turistům. Kostel tak v průběhu turistické sezóny navštíví každoročně přes deset tisíc návštěvníků. Město Chrudim si je vědomo i toho, jak na jednom z jednání zastupitelstva v minulých letech připomenul chrudimský arciděkan Jiří Heblt, že chrudimská farnost spravuje jenom v samotném městě Chrudim další čtyři kostely (sv. Michaela, sv. Kateřiny, Svatého Kříže a sv. Marka v Markovicích), kapli Nejsvětější Trojice v Topoli i samotnou faru, a náklady na udržování a opravy všech zmíněných objektů stojí farnost z vlastních prostředků každoročně stotisícové částky.