Ve středu vystoupí v Litomyšli populární kapela Olympic. V plánu má ve městě hned dva koncerty a ani jeden skupina nezrušila. Hity ale uslyší jen očkovaní nebo lidé po prodělání nemoci. Podobně to bude i na akcích na Veselém Kopci u Hlinska nebo v Poličce. „Sledujeme aktuální situaci s covidem a podle dnešních opatření zvládneme akce o nadcházejících víkendech uspořádat. Naší výhodou je, že jsme venku. Jsme připraveni na kontroly potřebných potvrzení. Návštěvníci k nám chodí postupně a očekáváme, že nebude enormní zájem. Omezili jsme ukázky řemesel v jednotlivých objektech,“ sdělila ředitelka Muzea v přírodě Vysočina Magda Křivanová. V sobotu se uskuteční ve skanzenu na Veselém Kopci zahájení vánoční výstavy a o týden později Předvánoční jarmark.

Profesionální hasiči trénovali na rozhledně u Lanškrouna.
OBRAZEM: Profíci trénovali záchranu na rozhledně

Otazníky nad první adventní nedělí

Otazník ale visí nad první adventní nedělí, kdy v řadě měst a obcí pořádají trhy a rozsvícení vánočního stromu. „U všech akcí máme v plánu řídit se vydaným vládním mimořádným opatřením. Je možné, že některé akce budeme muset upravit, případně zrušit. Chtěli bychom ovšem, aby si občané Svitav mohli alespoň v nějaké míře užít vánoční atmosféru, proto jsme připraveni jednat operativně,“ uvedla mluvčí Svitav Kateřina Kotasová.

Rozhodnuto není ani o adventu na zámeckém návrší v Litomyšli. Naopak jasno je v Poličce nebo Králíkách. „Krizový štáb rozhodl o omezení některých předvánočních akcí města konaných na veřejných prostranstvích. Rozsvícení vánočního stromu se bude konat bez účasti veřejnosti a bez kulturního programu. Z důvodu nemožnosti kontrolovat na otevřeném prostranství u zúčastněných osob platnost certifikátů o podstoupeném očkování nebo prodělané nemoci covid-19 v posledních 180 dnech proběhne rozsvícení vánočního stromu v jiném čase. Vánoční jarmark se uskuteční pouze v případě zájmu prodejců a po splnění hygienických podmínek z jejich strany,“ informoval starosta Králík Václav Kubín.

Lidé na Svitavsku se zapojili do Potravinové sbírky.
Vyšší ceny solidaritu nezastavily. Lidé v kraji nakupovali pro Sbírku potravin

Vedení Poličky jednalo se zástupci Tylova domu a je rozhodnuto. Sobotní vánoční trhy a doprovodný program se ruší. Na neděli je připravena v Tylově domě akce Vánoční inspirace. Od 13 hodin mohou zájemci v prostorách kulturního zařízení načerpat inspiraci na Vánoce, nakoupit si například tradiční vánoční výzdobu nebo dárek pro své blízké. Ředitel Tylova domu ale upozorňuje, že u vstupu je nutné se prokázat očkováním nebo potvrzením o prodělané nemoci covid – 19.