Vyčlenění peněz na odkup nepodpořila velká část opozice ani koaliční ČSSD. A to i přesto, že usnesení spalovnu za 35 milionů korun odkoupit bylo schváleno už loni v květnu.

„Při nákupu nezískáme jen jistotu toho, že spalovna nebezpečného odpadu nebude znovu zprovozněna, ale také město získá pozemky pro nakládání s běžným komunálním odpadem, například na činnost dotřiďovací linky,“ poznamenal předkladatel usnesení o odkupu František Brendl (Pardubáci).

Řadě zastupitelů ale vadí vysoká pořizovací cena. „Odhadní cena spalovny je 6 milionů korun, 29 milionů korun je cena nepovedeného podnikatelského záměru. V České republice platí právní řád, jenž dokáže zabránit výstavbě spalovny, která neodpovídá hygienickým a ekologickým předpokladům,“ uvedl Petr Klimpl (ODS).

Někdejší šéfinstruktor izraelské armády školil policisty pardubické pořádkové jednotky v bojovém umění krav maga.
Šéfinstruktor izraelské armády školil i pardubické policisty

Argumentem pro odkup spalovny mělo být i to, že na něj přispějí okolní obce, které budou podle rozptylové studie zasaženy jejím případným provozem. Jenže těm se do toho příliš nechce. „Za největší zklamání lze asi považovat odmítnutí ze strany města Lázní Bohdaneč, vzhledem k tomu, že objekt spalovny se nachází v blízkosti léčebných lázní,“ uvedl Miroslav Rubeš (ANO).

U starostů okolních obcí obhájci nákupu spalovny naráží hlavně proto, že dosud nedošlo ke schválení potřebné změny rozpočtu. „Pardubice nevědí, co se spalovnou bude, ale po nás chtějí, abychom platili. Ovšem teď, když je ve hře založení společnosti, která by se zaobírala likvidací komunálního odpadu, je to pro nás daleko schůdnější,“ konstatoval už před časem starosta Lázní Bohdaneč Miloš Karafiát.

O DVA HLASY
Jenže dostatečnou podporu nemá odkup spalovny ani v samotném pardubickém zastupitelstvu. Pro nakonec hlasovali akorát všichni členové hnutí ANO kromě Václava Shejbala, Pardubáci, TOP 09, Jan Linhart (Patrioti Pardubic) a Pavel Svoboda, tedy 18 z 20 zastupitelů potřebných ke schválení.

„Nerozumím tomu, proč někteří, i koaliční zastupitelé, nevidí veřejný zájem v tom, že se provždy vypořádáme s hrozbou obnovení činnosti spalovny v těsné blízkosti hustě obydleného města. Našeho města a našeho regionu. Co víc představuje veřejný zájem než čisté ovzduší pro obyvatele Pardubic a pardubického regionu,“ ptal se primátor Martin Charvát (ANO).

„V současném zastupitelstvu není dvacet zastupitelů, kteří by umožnili odkoupit spalovnu a tím jednou provždy zastavit riziko znovuzprovoznění spalovny nebezpečného odpadu sváženého z celé republiky. Případná obnova jejího provozu přinese značná rizika a výrazně zhorší již tak zatížené ovzduší našeho města a okolí,“ dodal Brendl.

NEPOVEDENÝ ZÁMĚR
Ale ani členové opozice nepodporují obnovu provozu spalovny. „Jsme proti zprovoznění spalovny. Nemůžeme však za peníze veřejnosti zaplatit nepovedený podnikatelský záměr soukromé firmy,“ řekl Klimpl.

Nejblíže bylo k vyčlenění potřebných peněz právě loni v květnu, kdy došlo k odsouhlasení usnesení o nákupu. Pro schválení změny rozpočtu tehdy zvedlo ruku také 18 zastupitelů, ale do sálu se navíc nestihl vrátit právě Brendl, jenž odkup plamenně hájil, ani jeho spolustraník Aleš Klose, který tentokrát také hlasoval pro odkup spalovny. Návrh ale nepodpořil ani Jan Linhart (Patrioti), jenž proti zprovoznění spalovny bojuje už od samého počátku. „Přeslechl jsem se, o čem se hlasuje,“ vysvětlil tehdy Linhart.

Poplatky ze svoz odpadu se zatím nezvýší.
Poplatek za svoz odpadu se nezvýší