Zvítězil v soutěži v pojídání syrových meruněk zbavených pecky, obhajoval loňské prvenství. Poslední z šestnácti kousků polykali ve stejný okamžik hned tři soutěžící. V následném rozstřelu už Němec nezaváhal. „Letos mi to dalo zabrat. Sešla se silná konkurence a jedna z meruněk mi nějak uvízla v krku,“ popisuje již čtyřnásobný šampion Meruňkobraní. Poté závodily i děti.

Vůně vařeného masa se tu snoubila se sladkou vůní ovoce. Ve dvoře Ekocentra Trkmanka míchal velkou vařečkou padesátilitrový kotel guláše Vladimír Vystrčil. „Do guláše přidáváme meruňkové pyré. A na konec ještě malé kousky meruněk. Aby nevyprchalo aroma a nějak to i vypadalo,“ prozrazuje recept Vystrčil, který je členem místního woodcrafterského kmene Vlků. A téměř nestačil plnit tácky s netradičním pokrmem. Meruněk se letos urodilo opravdu hodně.   (šer)