Dvojice mostů překlene řeku Moravu mezi Postřelmovem a Bludovem v místech, kde kříží železniční trať. V místě se tak budou nacházet tři mosty: železniční nad řekou Moravou překlenou dva dálniční. První z dálničních mostů je již na svém místě.

Konstrukce o celkové délce 231 metrů se skládá z pěti polí o rozměrech čtyřicet, šedesát, šedesát, čtyřicet a třicet jedna metrů. Vysouvaná ocelová konstrukce váží 750 tun, po dokončení bude celková hmotnost nosné konstrukce mostu činit 5200 tun.

Uzavírka kvůli výstavbě soustavy křižovatek na obchvatu Bludova znásobila dopravu v obcích na Šumpersku.
Uzavřený obchvat Postřelmova: auta zaplavila okolní vesnice

Ocelovou konstrukci mostu stavbaři vysouvají etapově po jednotlivých polích, vysouvána je vždy na délku jednoho pole. „Rychlost výsunu je zhruba pět metrů za jednu hodinu u všech vysunovaných polí.

Nejdelší pole délky šedesát metrů umístěné nad železniční tratí bylo tedy vysunováno zhruba dvanáct hodin, nejkratší zhruba šest hodin,“ přiblížil Miroslav Mazal z týmu komunikace Ředitelství silnic a dálnic.

Druhý z dálničních mostů budou stavbaři vysouvat od začátku prosince 2022 do konce ledna 2023.

Místo mimoúrovňové křižovatky u Postřelmova. Z dnešního obchvatu Postřelmova bude rovně pokračovat obchvat Bludova, vlevo bude zaústěn obchvat Chromče.
Stavba obchvatu Chromče začala, změní i křižovatku smrti

Obchvat Bludova začíná velkou mimoúrovňovou křižovatkou na okraji Postřelmova, kde navazuje na již existující čtyřproudý úsek. Hlavní trasa je dlouhá přes pět a půl kilometru, další více než kilometr měří dvouproudý přivaděč.

Nová silnice vede stavebně složitým územím. Překonat musí mimo jiné řeky Moravu, Desnou a železnici na Šumperk. Na celém úseku se staví mostů, ty budou tvořit zhruba šestinu z celkové délky trasy. Stavbaři musí na násypy na celé stavbě navézt milion kubíků zeminy.

Dílo za 2,3 miliardy korun bez DPH má být hotovo v létě 2024.

Mimoúrovňová křižovatka na D35 u Mohelnice - vizualizace úseku Staré Město - Mohelnice z videoprezentace ŘSD
VIDEO: Příprava D35 z Mohelnice se pohnula. Takto má nový úsek vypadat