Reklama na útočné pušky v lednovém čísle časopisu Střelecká revue ukazuje záběr z popravy Davida Hainese, zveřejněné loni radikály z hnutí Islámský stát (IS). V inzerátu je snímek klečícího Brita v oranžovém a ozbrojence IS v černém. Fotku doplňuje nápis "S holýma rukama můžete být brzy na kolenou" a text informující čtenáře, že vysokomýtský obchod Zelený sport nabízí největší výběr kalašnikovů v "křesťanské Evropě".

Zadavatel reklamy a jednatel firmy Zelený sport Martin Rudolf řekl Radiožurnálu, že inzerát měl lidi pobavit. "Cílí na skupinu sportovních střelců. Měl je pobavit a zaujmout něčím, co je dneska frekventované a mediálně známé," prohlásil.

Reklamou se nyní zabývá krajský Živnostenský úřad a Rada pro reklamu. "Podle toho, co jsme měli možnost vidět, mohl být porušen zákon o reklamě. Živnostenský úřad provede kontrolu, a v případě, že shledá porušení, zahájí se zadavatelem reklamy správní řízení," oznámil rozhlasu mluvčí úřadu Dominik Barták. "Reklama nesmí být v rozporu s dobrými mravy, nesmí urážet náboženské a politické vyznání, nesmí vyvolávat strach," doplnil.