Na konci června vypršel desetiletý kontrakt na autobusové regionální spoje. Soutěž, ve které kraj vybral dva nové dopravce, však zrušil jako diskriminační antimonopolní úřad. Kraj musí vypsat tendr znovu. Podle některých krajská samospráva na náročná výběrová řízení nestačí, není schopná zvládnout složité zadávací podmínky. Proto by bylo vhodnější, aby dopravce vybíral stát.

Současný hejtman a lídr koalice 3PK Martin Netolický pochybení odmítá. „Kraje nejlépe vědí, jaké spoje, kam a kdy mají jezdit. Nedovedu si představit centralizaci regionální dopravy na úroveň státu, byť by se tento systém možná některým zamlouval,“ říká hejtman.

Součástí Městské policie Pardubice je i jízdní oddíl. Koně jdou do akce třeba při velkých sportovních utkáních, kdy se nezaleknou rozdivočelých fanoušků ani petard.
Někteří koně výcvik u policie nezvládnou

Na tom, že má zajištění regionální dopravy zůstat na bedrech kraje, se lídři kandidujících stran a hnutí vzácně shodují. „Jsme pro zachování stávajícího stavu. Řízení na úrovni kraje je schopné pružněji reagovat na potřeby občanů, než centrální řízení z jednoho místa,“ míní jednička Pirátů Daniel Lebduška.

„Čím nižší územní celek rozhoduje, tím více se konečný efekt blíží požadavkům občanů, obcí a zaměstnavatelů. Kraj je ideálním místem pro koordinaci potřeb v dopravě ,“ souhlasí Michaela Matoušková, které stojí v čele kandidátky STAN.

Koalice kritiku odmítá

Kritiku, že při hledání nových dopravců, jak v železniční, tak autobusové dopravě, kraj pochybil, koaliční strany odmítají. „Kraj rozhodně neselhal. Bohužel ÚOHS rozhodl tak, jak rozhodl a já se někdy s jeho rozhodnutími nemohu jako vystudovaný právník ztotožnit,“ říká Martin Netolický.

Stejně hovoří i lídr Koalice pro Pardubický kraj Roman Línek. „Při přípravě zadávací dokumentace kraj vycházel i z poznatků jiných krajů, ve kterých podmínka bankovní záruky nebyla nikdy rozporována. Klíčové je, že případné podání rozkladu dopravcem nehrozí žádné omezení veřejné dopravy v kraji,“ ujišťuje Línek.

Skatepark Sezemice
V Sezemicích otevřou skatepark

Podle Daniela Lebdušky se spíše jedná o konkurenční boj o lukrativní zakázky. „Pokud se podíváme na výběrová řízení i v dalších krajích, tak jsou pravidelně šetřena a rozporována. Výběrové řízení je tak dobré, jak kvalitní je jeho příprava a zadávací podmínky,“ míní Lebduška. Kandidáti ODS/ TOP09, ANO a SPD se do uzávěrky nevyjádřili.