Komise ministerstva vnitra vybírajícího nového policejního prezidenta dnes oznámila své rozhodnutí. Vybrala plukovníka Jana Švejdara (51 let) coby policejního prezidenta. Jan Švejdar je dosavadním ředitele Krajského ředitelství Policie České republiky Pardubického kraje.

„Rozhodnutí komise bylo jednomyslné, neměl jsem pochybnosti o této volbě,“ uvedl ministr vnitra Jan Hamáček.

Jan Švejdar nastoupil k policii v roce 1987 – nastoupil k pohotovostnímu pluku VB, poté na obvodním oddělení v Peci pod Sněžkou, poté působil v Trutnově. V roce 1993 sloužil jako vrchní komisař v Hradci Králové a od roku 2006 coby náměstek ředitele policie Královéhradeckého kraj. Od roku 2014 pak byl ředitelem krajské policie v Pardubicích. V pondělí ráno bude uveden do funkce na policejním prezidiu.

"Policie je ve velmi slušné kondici, investovalo se do platů i vybavení. Zmiňuji dvě priority a tou je drogová kriminalita a stav na našich silnicích,“ uvedl Jan Švejdar s tím, že nějakou dobu teď bude přebírat agendu.

Bohužel zdědí s ní po svém předchůdci Tomáši Tuhém stále nedořešené vyšetřování dotačních machinací i nejnovější aféru ministerského předsedy Andreje Babiše, kdy policisté například velice podivně odložili oznámení o únosu jeho syna Andreje Babiše mladšího, aniž by s dotyčným vůbec promluvili. Tímto nestandardním postupem se již zabývá Generální inspekcí bezpečnostních sborů.

Velké případy v kraji. Vraždy, bomby i podvody

Jedním z nejznámnějších případů, který se za jeho působení v Pardubickém kraji odehrál, byla vražda bezdomovce na pardubickém autobusovém nádraží. V srpnu roku 2015 dvojice nezletilých mladíků doslova utýrala 55letého muže. Policisté je do několika týdnů vypátrali a obvinili z vraždy.

Dvě bombové aféry. V řijnu 2014 policie prohledávala kompletně všechny objekty Univerzity Pardubice, kde měla být uložena bomba. Nenašla se však žádáná, stejně jako v květnu roku 2016 policie v Pardubicích evakuovala školy, úřady i nádraží. Nejen Pardubice, ale doslova půl republiky ochromil anonym oznamující uložení bomb na desítkách míst.

Úspěchy se za svou kariéru může pochlubit také na poli hospodářské kriminality. V roce 2016 v Pardubickém kraji policisté rozbili organizovanou skupinu obchodníků s masem, ve stejném roce zaraili kriminalisté i rozjíždějící se kolotoč podvodů s minerálními oleji. Obviněním skončila i akce s názvem Investor, při které policisté odhalili podnikatele, který točil "zázračně" vysoké půjčky v domnělých investicích a způsobil škody za 90 milionů korun.

Nový ředitel? Zatím neznámý

Vedením policie v Pardubickém kraji bude dočasně pověřen náměstek ředitele pro službu kriminální policie a vyšetřování plukovník Marcel Daníček. Nový ředitel musí vzejít z výběrového řízení.

Miroslav Antl: Švejdar je férový chlap 
Jen v superlativech hovoří o novém policejním prezidentovi Janu Švejdarovi senátor Miroslav Antl. „Je to skvělý velitel a skutečný profesionál,“ řekl Deníku.

Nového policejního šéfa dobře zná. Společně bojovali se zločinností ve východních Čechách a za sebou mají řadu velkých případů – Švejdar jako kriminalista a Antl jako státní zástupce.

Jan Švejdar nastoupil k policii – tehdy ještě k Veřejné bezpečnosti v roce 1987. Působil na Trutnovsku a pak přešel na krajské ředitelství do Hradce Králové, kde pracoval až do roku 2014, kdy z pozice hradeckého krajského ředitele přešel na stejnou funkci do Pardubic.

„Poprvé jsme se setkali na výjezdu k vraždě na Trutnovsku, později jsme spolu pravidelně pracovali, ale poznal jsem ho také jako studenta hradecké univerzity, kde působím,“ uvedl Miroslav Antl. Společně se podíleli mimo jiné na vyřešení dvojnásobné brutální vraždy šestačtyřicetiletého čerpadláře a osmadvacetiletého taxikáře, která na konci 90. let otřásla Hradcem Králové.

Podle Miroslava Antla má Jan Švejdar velké zkušenosti s bojem proti organizovanému zločinu a navíc už působil i v celorepublikových útvarech. „A ještě bych zmínil jeho zcela zásadní charakterový rys: je to férový chlap a výborný sportovec – hokejista, který ctí zásady a sám je dodržuje. Pokud bude mít dostatek prostoru, pak máme nejlepšího policejního prezidenta nového tisíciletí,“ prohlásil Miroslav Antl.

Ivana Vitovská