„Není možné bezpečně a spolehlivě cestovat, cestující využívající linku 13 z Polabin již od ranních hodin nestojí na svých vlastních nohách, spoj je přeplněný seniory, kteří míří k lékaři, studenty, pracujícími občany, kočárky – to v lepším případě. V horším se do vozu vůbec nedostanou,“ uvedla uživatelka MHD Helena Honkiszová. Dopravní podnik situaci na linkách monitoruje. „Dochází k posilování dopravy tam, kde registrujeme na

růstající zájem o cestování. To je případ i linky 13, která nově jezdí z Dubiny až do Ohrazenic a u níž se podařilo ve srovnání s předchozím jízdním řádem celkový počet spojů navýšit. Na zastávce Trnová, náměstí nově nabízíme v pracovní dny 76 spojů ve směru do centra namísto dřívějších 70,“ uvedla mluvčí podniku Jitka Malinská.

Wonkův most během oprav.
Wonkův most čeká rekonstrukce za provozu

„V současnosti monitorujeme naplněnost vozidel MHD, především tam, kde došlo ke změnám. Cestující, kteří měli jisté přepravní návyky a nyní mohou využít jiných vazeb, mohou postupem času začít využívat jiná spojení. V případě, že zjistíme, že v nějaké relaci dochází k převisu poptávky, budeme tuto věc samozřejmě řešit. Navíc připravujeme razantní obnovu trolejbusového parku, kde v letošním roce obnovíme 19 trolejbusů a věřím, že tím významně přispějeme ke kultuře cestování,“ dodala Malinská.

Nespokojení jsou ale i obyvatelé Černé za Bory a okolních městských částí. Rozsah spojení do východních částí čtvrtého městského obvodu zůstává stejný, lidem se ale nelíbí zejména nutnost nově přestupovat o víkendech z autobusů linky 12 a 28 na trolejbusy linky 2 na zastávce Zámeček. Zatímco majitelé Pardubické karty za přestup nic nezaplatí, lidé využívající klasické papírové jízdenky budou muset použít hned dvě.

Historický trolejbus Škoda 8Tr z roku 1960 v pátek v Pardubicích slavnostně otevřel provoz na nových trolejbusových tratích.
V neděli vyrazí trolejbusy na nové tratě naostro

„Přestupování není řešením. Staří lidé, maminky s dětmi a kočárky, vozíčkáři, lidi se zavazadly jedoucí na nádraží… Navíc lidi jedoucí na papírovou jízdenku zaplatí jízdenky dvě? To si fakt děláte legraci,“ rozhorlila se na facebookovém profilu Dopravního podniku města Pardubic Mária Stopková.

Ozývají se však také obyvatelé Doubravic, kde došlo (na rozdíl od Černé za Bory, Ohrazenic a Trnové) ke znatelnému úbytku jednotlivých spojů – spoje linky číslo 6, která byla přesměrována do Rosic, totiž nahradil pouze jeden pár zajíždějících spojů linky 18.

„Náhrada spojů linky 6 dvěma spoji linky 18 byla shledána sedmým městským obvodem jako dostatečná,“ oponovali zaměstnanci dopravního podniku na firemním facebookovém profilu.   (jpr)

První čtvrtfinále play-off Třinec - Pardubice. Oceláři rozhodli v nájezdech.
Pardubičtí se drželi až do nájezdů, první duel vyhrál Třinec