Reprezentoval Českou republiku v Davis Cupu, ve světovém žebříčku ATP se probojoval až na pátou příčku. Na svém kontě má skalpy světových tenisových hvězd, kterými jsou Roger Federer či Rafael Nadal. Bývalý tenista Jiří Novák je v současnosti trenérem v prostějovské líhni talentů. Do Pardubic přijel v rámci doprovodného programu k dalšímu ročníku profesionálního turnaje mužů Rieter Open, který se bude hrát od 10. do 15. července znovu na kurtech LTC Pardubice.

Když jste na východě Čech, vybaví se vám vzpomínky na Pardubickou juniorku?
Samozřejmě se mi vybaví. Přijde mi, že areál vypadá již pětadvacet let prakticky stejně. Když člověk přijede, tak ho popadnou takové nostalgické vzpomínky. Mám to tady rád. Je to turnaj, který mi otevřel dveře do světového tenisu. Byl jsem tady totiž ve finále a pak jsem dostal divokou kartu na challenger, který jsem vyhrál.

Byla to vaše jediná účast v Pardubicích, nebo jste stihl více ročníků?
Myslím, že jsem hrál dvakrát, když mi bylo sedmnáct a osmnáct. Do šestnácti jsem tu nebyl, to se hrálo ještě mistrovství ČSFR. Pamatuji si především ten rok (1993), kdy jsem hrál se Zíbem finále.

Má turnaj velký význam i pro současné mladé tenisty a rozjezd jejich kariéry?
Bere se to tak hlavně v médiích. Ano, i v minulosti to bylo mistrovství republiky. A tím, že to byla Pardubická juniorka, tak turnaj měl svůj hlas. Máme ovšem i dost vítězů z tohoto turnaje, kteří se potom pořádně neprosadili. Výhra na Juniorce je střípkem do mozaiky, která se pak musí stejně složit. Rozhodně to není o tom, že jenom vítězové či finalisté z Pardubic se někam dostanou.

V tenisovém prostředí působíte nyní jako trenér. Jaká je vaše pracovní náplň?
Pracuji v národním tenisovém centru v Prostějově, kde se od rána do večera věnuji šesti hráčům. Snažím se je postupně připravit na jejich juniorské a seniorské turnaje.

Koho z mladých hráčů máte konkrétně na starost?
V mé skupině jsou Dominik Kellovský, Vít Kopřiva, Petr Hájek, Dominik Bartoň a moji dva synové. Nejvíce se věnuji Kellovskému, kterému je letos 21 let. Doprovázel jsem ho už na pár turnajích. Teď odjedu jako kapitán na Galeův pohár juniorů do 18 let ve Švýcarsku, měl bych se přijet podívat i sem na Pardubickou juniorku, kde se představí nejlepší junioři. Dá se říct, že jinak všeobecně mapuji tenisový terén.

V minulosti jste vedl i Jiřího Veselého, který je momentálně na 62. místě v žebříčku ATP. Může jít ještě výše?
Přeji mu mnoho úspěchů. Už jen to, že je ve světové stovce, je velký úspěch. Tam už rozhodují maličkosti, jestli má vůli a podobně. Protože takových Veselých tam běhá dalších sto. Není jednoduché se prosadit. Uvidíme, má to ve svých rukou.

Máte ještě čas zahrát si třeba na nějaké exhibici?
Čas se najde, protože tenisová pracovní doba je taková operativní. Člověk pak musí cestovat, aby viděl jejich zápasy. Jsem v Prostějově sedm dní v týdnu, pak zase nastane období, kdy musím odjet na turnaje. Když je možnost nějaké exhibice, tak si zahraji. Na druhou stranu jsem za posledních pět let odehrál asi jen pět exhibicí. A to bývá jednodenní záležitost, což se dá bez problémů zvládnout.

Pod palbou: Začátky, velká vítězství a slavní soupeři

Pardubice - Usadil se ke stolu vedle pořadatelů pardubického tenisového turnaje Rieter Open, kterými jsou Eva a David Novákovi, aby odpovídal na dotazy publika tvořeného převážně pardubickými školáky. Možnost pro jejich první otázku? Bez reakce. „Tak já se loučím a přeji vám hezký den," smál se Jiří Novák. Neodešel a dobře udělal. Nakonec totiž odpovídal celou hodinu. „Děti se zbavily počáteční nervozity, jejich dotazy byly naprosto věcné," uvedl Novák po zajímavém setkání.

„Jaký byl váš nejpovedenější obrat v tenisovém utkání?" zaznělo v jedné z prvních otázek.

Další dotazy směřovaly k jeho tenisovým začátkům, vstupu na světový okruh i k jeho velkým zápasům. Třeba jako když na slavném Wimbledonu vyřadil Švýcara Rogera Federera. „Bylo to v době, kdy na Wimbledonu hrál jeden ze svých prvních zápasů. Vyhrál jsem v pěti setech a říkal jsem si, že to celkem umí, ale v té době mě nemohlo napadnout, kam až to dotáhne," glosoval Novák. Došlo i na olympiádu, Ivana Lendla či na současné hráče.