V nemocnicích v Ústí nad Orlicí, Svitavách a Litomyšli se neslyšící nemusejí obávat přijít na vyšetření, s úrazem, nebo dokonce k porodu. Strachy, že nebudou umět vysvětlit, co je trápí, můžou nechat doma. Zmíněné nemocnice jsou zapojené do projektu „Bezbariérové nemocnice i pro neslyšící", díky kterému se pacienti s postižením sluchu dočkají lepší komunikace. Pomáhá jim v tom tablet.

„Na péči o pacienty různého hendikepu jsou zaměstnanci školeni, takže je postaráno nejen o neslyšící, ale i nevidomé," informoval tiskový mluvčí Nemocnice Pardubického kraje Pavel Kožený.

V Orlickoústecké nemocnici je tablet k dispozici na ORL oddělení, ve Svitavách na interní jednotce intenzivní péče a v Litomyšli na chirurgické ambulanci, odkud si jej mohou kdykoliv zapůjčit pacienti nebo personál z ostatních oddělení. „Dále jsou v nemocnici dostupná Práva a povinnosti pacientů v Braillově písmu, informovala náměstkyně ošetřovatelské péče Miluše Kopecká.

Online tlumočník

Díky tabletům je pacientům k dispozici online tlumočnická služba nonstop, která je založena na tlumočení do znakového jazyka takzvaně „na dálku". Podstatou je možnost přenosu znakového jazyka prostřednictvím webkamery a zároveň přenosu mluvené řeči. Tlumočník je tak schopen zprostředkovat hovor například s lékařem. Také je možné poslat slyšícímu i neslyšícímu člověku zprávu či vzkaz. Neslyšícím pacientům samozřejmě nic nebrání v tom mít u sebe svého tlumočníka.

A jak neslyšící pozná, že je daná nemocnice vybavená tímto pomocníkem? Každá nemocnice vybavená touto službou by měla být označena modrobílou nálepkou s označením „Bezbariérová nemocnice pro neslyšící". Na ní je uvedeno místo, kde lze v areálu nemocnice tablet najít.

Cíl projektu

„Naším cílem je usnadnit lékařům komunikaci s neslyšícími. Zdravotníci si službu moc pochvalují. S našimi tlumočníky se mohou spojit kdykoliv," řekla ředitelka společnosti Tichý svět Marie Horáková. Projekt by měl vést k odstranění komunikační bariéry mezi neslyšícími a zdravotnickým personálem. Zaměstnanci totiž někdy k neslyšícím mluví zády, takže nemohou odezírat, správně neartikulují nebo zvyšují hlas v domnění, že ho pacient lépe uslyší.

Společnost Tichý svět, dříve Agentura pro neslyšící (APPN), se s tímto projektem pohybuje na českém medicínském poli již pátým rokem. Projekt vznikl díky výtěžku z Adventních koncertů České televize. Z vybraných peněžních darů bylo zakoupeno více než sto tabletů, které putovaly do vybraných nemocnic, kde pomáhají překonávat lékařům a pacientům případné jazykové bariéry.