„Kolektivní vyjednávání ztroskotalo. Management Nemocnice Pardubického kraje, který si toto složité vyjednávání nechal až na samotný závěr roku, pro svoje kontroverzní návrhy samozřejmě neuspěl,“ sdělil Deníku zdroj, který si přál zůstat v anonymitě. Redakce však jeho totožnost zná.

Kolektivní vyjednávání se týká více než čtyř a půl tisíce zaměstnanců, lékařů i zdravotnického personálu všech pěti nemocnic. Vedení nemocnice o kolektivní smlouvě musí vyjednávat se třinácti odborovými organizacemi.

„Jednání o kolektivní smlouvě na rok 2018 zatím stále probíhá. Uskutečnila se dvě kola jednání, další bude následovat v polovině ledna,“ upřesňuje situaci tiskový mluvčí Nemocnice Pardubického kraje Dušan Korel.

K podrobnostem kolektivního vyjednávání, na čem a proč ztroskotalo, se vedení nemocnice blíže vyjadřovat nechce. A stejně se k tomu staví i Pardubický kraj, který je zakladatelem a vlastníkem společnosti Nemocnice Pardubického kraje.

KRAJ SE DO JEDNÁNÍ NEVMĚŠUJE
Podle tiskového mluvčího Pardubického kraje Dominika Bartáka kolektivní jednání stále probíhá. „Pardubický kraj se do kolektivního vyjednávání zásadně nevměšuje,“ doplnila na dotaz Deníku Zuzana Nováková z oddělení vnějších vztahů.

Na rozuzlení, jak kolektivní vyjednávání dopadne, si budou muset zaměstnanci všech pěti nemocnic přinejmenším čtrnáct dní počkat. Zda pro některé z nich nebude nejistota, kterou absence kolektivní smlouvy nastoluje, důvodem poohlédnout se jinde, ukáže až čas.

OMEZENÍ CHIRURGICKÉ POHOTOVOSTI
S koncem roku řešilo vedení Nemocnice Pardubického kraje rovněž omezení provozu chirurgické pohotovosti ve Svitavské nemocnici. Podle zdroje blízkého nemocnici se však jedná pouze o vyvrcholení dlouhodobého neřešení personální situace.

„Ve Svitavské nemocnici bude na konci roku probíhat rekonstrukce bývalých operačních sálů. Na stejném patře je lůžková část chirurgického oddělení, proto dojde ve dnech 26. prosince až 1. února k částečnému omezení tohoto pracoviště. Ambulance včetně pohotovostní služby však bude v provozu bez omezení,“ vysvětlil tiskový mluvčí Nemocnice Pardubického kraje Dušan Korel.