Turek, Mexičanka, Íránka, Gruzínka, Egypťan a Ind se střídají tento týden za katedrou učitele v Základní škole U Školek v Litomyšli. Do Čech se dostali díky projektu Edison.

Exotické tváře budí mezi žáky rozruch, nadšení, ale někdy i obavy. „Když jsem se bavil s dětmi, měly dvě zásadní otázky. Velmi se divily, že nejezdím na velbloudovi a nežiji v pyramidě. Trochu mne ale šokovalo, když se teprve devítiletí školáci zeptali, jestli nejsem terorista. Tak to vážně nejsem a nepřivezl jsem ani žádné bomby,“ ujišťuje Mohamed Nour, student architektury z Egypta.

V České republice je vůbec poprvé, zatím mu o ní vyprávěli jen jeho přátelé, kteří tu byli rovněž na stáži. „Znám slavné české fotbalisty, třeba Petra Čecha,“ podotýká Mohamed.

V Čechách stráví celý měsíc a zatím se nesetkal s negativními reakcemi okolí. „Lidé jsou přátelští, to mne více zaskočilo počasí. Takhle u nás máme jen v zimě,“ tvrdí mladý Egypťan. Ve své zemi studuje architekturu a ta je jeho zájmem i v Litomyšli. „Líbí se mi, že jsou tady staré domy i moderní stavby. Určitě si město nafotím a doma v Egyptě budu referovat kolegům o zdejší architektuře,“ slibuje Mohamed Nour.

Sombrero asi čekali školáci na hlavě studentky ekologie Pao z Mexika. Kaktusy, tequilu ani tacos nepřivezla, ale zato před dětmi vybalila plný kufr tradičních mexických hraček, knížek a map.

Stejně jako Pao i Íránku Zahru překvapila česká zima. „V Iránu máme teď 35 stupňů a tady je tak chladno. Jsem v Čechách poprvé v životě, ale zamilovala jsem si tuhle zemi. Máte hodně zeleně a stromů, tak to u nás vypadá na jaře,“ srovnává Zahra Samadi, studentka anglické literatury.

Delikátní kapr

Vysokoškoláci tráví týden v litomyšlské škole díky mezinárodnímu projektu Edison. Bydlí v rodinách žáků a poznávají českou kulturu. I gastronomii. „Měl jsem možnost ochutnat českého kapra. Delikatesa,“ hodnotí Mohamed tradiční české jídlo.

Stáž studentů v Litomyšli má ale i další rozměr. „Mezi lidmi narůstá kvůli migrační krizi a teroristickým útokům mezikulturní bariéra. Zapojením do projektu chci zbořit předsudky. Opatrnost je ale na místě. Předem jsme zjišťovali, o jaké lidi se jedná, abychom neohrozili děti a jejich rodiny,“ vysvětluje ředitelka litomyšlské základní školy Miroslava Jirečková.