Zdeněk Nejedlý, litomyšlský rodák a zároveň komunistický ministr, je jednou z nejvíce kontroverzních postav v dějinách Smetanova města. U příležitosti 55. výročí jeho úmrtí se ve schránkách objevil leták „Miluji Zdeňka Nejedlého" z pera místního komunisty. Jako odpověď se na soše Nejedlého objevila oprátka.

Pochopit situaci, která kolem sochy Zdeňka Nejedlého panuje, nelze bez malého ohlédnutí do historie. Litomyšlský rodák a zároveň komunistický ministr město rozděloval už za svého života. Ve 30. letech mu vedení města odmítlo udělit čestné občanství. Toho se dočkal po válce a v roce 1978 mu byla postavena socha. Místo nebylo vybráno náhodou. Dodnes stojí u školy, kterou navštěvoval, a zároveň pár metrů od místa, kde bydlel.

Socha Nejedlého nezměnila své stanoviště ani po roce 1990, kdy obdobné skulptury pohlavárů z ulic mizely. V roce 1992 diskuze o soše gradovala. „Vyústila tehdy v umístění nápisu, jenž měl uvést na pravou míru vztah současných Litomyšlanů k osobě Zdeňka Nejedlého," sdělil historik Martin Boštík.

Diskuze však neustala. V roce 2004 vyšla publikace o monstrprocesu s rektorem Stříteským, ve kterém bylo v roce 1950 odsouzeno čtyřiadvacet osob z Litomyšle a okolí. Vyvolala emoce na straně odpůrců vrcholného představitele komunistického režimu. Tehdejší zastupitelstvo však potvrdilo závěry diskuze z roku 1992. V říjnu loňského roku byla uvedena ve Smetanově domě divadelní rekonstrukce monstrprocesu. A pokračování debaty bylo na světě.

Situace dnes

Ukázalo se, že část obyvatel Litomyšle řešení z roku 1992 nepovažuje za správné. Ve zpravodaji města se následně objevily články, ve kterých lidé žádali vedení města o odstranění sochy člověka, kterého většina národa považuje za komunistický symbol 50. let 20. století. Letos na jaře pak do schránek přišel občanům města leták z pera člena KSČM, který oslavuje osobnost Zdeňka Nejedlého slovy „Miluji Zdeňka Nejedlého". Autor letáku Max Olšan okomentoval jeho vznik takto: „Komunistická strana si pravidelně připomíná, na rozdíl od vedení města, každé kulaté jubileum týkající se jednoho z nejvýznamnějších litomyšlských rodáků. Letos uplynulo 55 let od úmrtí Nejedlého a příští rok oslavíme 140 let od narození. Kromě připomínky těchto výročí má leták také oživit v litomyšlské veřejnosti povědomí o člověku, který vykonal mnoho užitečné práce. To, že se vydání letáku překrývá s aktuální snahou menšinové části veřejnosti přemístit sochu, je dílem náhody."

„Za město jsme si připomněli výročí konání monstrprocesu, a nikoliv Zdeňka Nejedlého. Leták o něm ovšem zmiňuje jen část osobnosti tohoto komunistického pohlavára," vyjádřil se starosta Litomyšle Radomil Kašpar.

Co bude dál?

Rozruch vzbudil zatím poslední příspěvek v diskuzi o Nejedlém. Na krku sochy se v minulých dnech objevila oprátka a cedulka s citátem, který použil Nejedlý na adresu hudebního skladatele Josefa Suka: „Pro takovou osobnost není v tomto ovzduší místa, i kdyby se nyní sebe více zdobila trikolorou." Starosta tento styl vyjádření odsoudil: „Oprátky do této doby nepatří." Zároveň ale vznikla komise, která se bude zabývat názorem na vztah města k osobnosti Nejedlého.