Prezidentská strana v podzimních volbách propadla. Občané ve volbách jasně vyjádřili svůj názor. Lánská schůzka, která se podle veřejného lháře Haška nikdy neuskutečnila, je dalším neúspěchem Miloše Zemana zvrátit povolební vývoj ve svůj prospěch. Zeman měl podle celé řady znalců politického prostředí jasný cíl. Ve volbách měla SPOZ dosáhnout výsledek kolem 8 procent, který by mu bohatě posloužil jako „vydírací parlamentní menšina". Tento krok mu zmařili voliči. Druhý krok byl zvrátit poměry v ČSSD. Tento záměr mu překazila členská základna a část občanské veřejnosti. Jeho možnosti si urvat trochu toho politického vlivu se značně zmenšují. V současné době hraje hru na zdržovanou a přišel s novým trikem, který se dá označit jako poslední pokus něco získat a přitom neztratit úplně tvář. Jeho situace je přitom velice složitá, protože v posledních měsících se mu moc nedaří. Na tomto místě nechci rozebírat všechny jeho „úspěchy" poslední doby.
V současné době se hraje karta odbornosti ministrů a prezident se přes noc rekvalifikoval do role největšího personalisty v České republice. Prezident nemá pravdu, pokud tvrdí, že kouření je bezpečné od určitého věku. Kouření je škodlivé v každém věku! Ministr v politické vládě musí mít především silný politický mandát, manažerské schopnosti a morální kredit. Vysoká škola nebo praxe v určitém oboru rozhodně nezaručí kvalitní vedení svěřeného resortu. Zeman jako zkušený politik si do svého výběru kandidátů na ministerská křesla také nenechal mluvit. A prezident Havel určitě také neskákal radostí nad seznamem ministrů, který mu tehdy Zeman přinesl, zejména pan „Kató" nebo „železný dědek" Grégr byli pro Havla velký problém, ale nakonec je jmenoval.
Zeman často říká, že nedopustí druhé jmenování K. Peak na ministerstvo obrany, ale pravda je trošku jinde. Peak měla tu smůlu, že na obranu vlétla jako vichřice a začala prosazovat zájmy určité podnikatelské skupiny, která prohrála boj o moc s tou stávající. Pokud se vrátíme trošku do historie, tak byla snad paní Parkanová nějakým odborníkem na obranu? To si snad nemůže myslet ani ten největší optimista. Ministr obrany Baudyš se zapsal do historie tím, že jako první ministr se pokusil sestřelit letadlo zevnitř. Následnému vysvětlení, že vystřelila pistole v uzavřeném pouzdře jednomu ze členů ochranky, snad neuvěří ani člověk trpící virózou.
Zeman bude muset Sobotku jmenovat. A vláda by měla co nejrychleji začít pracovat. Na politické hry bude ještě dost času v průběhu volebního období.

Jan Králík, Králíky