Ti, kteří nevypadli během samotného výběrového řízení, museli ještě čekat na sečtení hodnocení a dokončení psychologických posudků. Profesionální výsadkáři byli překvapení, neboť s takto vysokou úspěšností se během přijímaček nesetkávají často. 

„Klobouk dolů před všemi, kdo měli tu odvahu vůbec nastoupit na nelehké výběrové řízení a pokusit se tak sloužit u elitní jednotky Aktivní zálohy Armády České republiky. Je vidět, že připravenost uchazečů postupně s informovaností o obtížnosti výběrového řízení narůstá. Tomu odpovídá i doposud rekordní procento uchazečů, kteří výběrové řízení dotáhli až do konce,“ říká zástupce velitele 43. výsadkového praporu Chrudim Ivo Zelinka. 

Přijímačky k záložní rotě jsou sice kratší, než jakými procházejí zájemci o službu u profesionálních výsadkářů, ale i tak si všichni zájemci sáhli až na dno svých sil. Během dvou dnů je čekal například pochod na 25 kilometrů se zbraní a batohem vážícím 25 kilogramů, transport raněného, běh s kládou, překážková dráha, plavání a to vše na čas, kdy instruktoři trestali každou nevynucenou chybu. 

Poslední výběrové řízení ke 4. výsadkové rotě aktivních záloh tohoto roku se uskuteční 4. až 5. listopadu. Zájemci o službu se mohou hlásit na e-mailu az@43vpr.cz.