Do boje za záchranu svých škol – SOU opravárenského v Králíkách, gymnázia a VOŠ a SŠ stavební v Mýtě – se pustili učitelé a hlavně sami studenti. Podařilo se jim nasbírat tisíce podpisů. „Víme, že naše šance jako školy jsou minimální, přesto věříme, že vše dobře dopadne," neházejí flintu do žita studenti VOŠ a SŠ stavební, kteří vytvořili informační stránku na facebooku a kromě sběru podpisů na petici také odeslali otevřený dopis radním Pardubického kraje. Mimo jiné v něm upozornili na dlouhou tradici své školy (116 let) a fakt, že je jednou ze tří středních škol aktivně vyučujících vodohospodářské stavitelství. Na speciální e-mail pořízený na záchranu „stavebky" už přišlo mnoho reakcí od firem, které zaměstnávají vodohospodářské odborníky.
Optimisty zůstávají také vysokomýtští gymnazisté, očekávají, zda nedojde ke změně ve prospěch gymnázia už ve čtvrtek dopoledne, kdy má zasedat krajská rada. „V případě, že by naše gymnázium radní nevyškrtli z návrhu, do Pardubic pojede kolem sto osmdesáti, dvou set lidí," potvrdil jeden ze studentů Vojtěch Jiraský jejich připravenost bojovat za školu přímo na místě. „Věříme, že rada, potažmo zastupitelstvo, se rozhodne podle síly argumentů, které za námi stojí," dodal.
Na petiční archy gymnazisté nasbírali přes pět a půl tisíce podpisů od lidí z celého mikroregionu.

Pohled Žamberka

Podle návrhu Pardubického kraje, o němž mají krajští zastupitelé jednat, má v nový vzdělávací subjekt splynout Střední škola obchodu, řemesel a služeb Žamberk a Střední odborné učiliště opravárenské Králíky. Zatímco králické učiliště proti záměru Pardubického kraje s podporou místních samospráv i firem proti záměru protestuje, žamberská škola se optimalizaci nebrání.
„Hysterie, která kolem toho nastala, je úplně zbytečná. Optimalizace škol měla nastat už dříve," říká ředitelka Zuzana Pecháčková, která poukazuje na demografický pokles a naopak vysoký počet středních škol. Ředitelka žamberské školy na „Zámku", která nabízí devět oborů, dodává, že obavy králického učiliště ze zániku jsou zbytečné a že si dovede představit koexistenci obou škol pod jednou hlavičkou.
Plánované protestní akce v Pardubicích se nikdo ze „Zámku" nezúčastní.

Reakce senátora

Ke slučování škol se ve středu vyjádřil i senátor za Orlickoústecko Petr Šilar. Podle něj je navrhované sloučení Středního odborného učiliště opravárenského v Králíkách s učilištěm na zámku v Žamberku velmi problematické.

Senátor Petr Šilar ke slučování škol v kraji

Jako dlouhodobému krajskému zastupiteli a senátorovi v našem okrese mi není lhostejné, co se chystá na jednání krajského zastupitelstva. Rada kraje schválila a doporučila zastupitelstvu velmi obsáhlý materiál, který se dotýká řady škol v našem okrese. Velmi bouřlivá odezva je ve Vysokém Mýtě. Myslím si, že neméně závažná je situace v Králíkách. Navrhovaná změna a to sloučení Středního odborného učiliště opravárenského v Králikách  s učilištěm na zámku v Žamberku, je velmi  problematická.  A jelikož  situaci v učňovském školství sleduji už mnoho let a znám  velmi dobře obě zařízení, budu na jednání zastupitelstva  zásadně proti těmto změnám.

Především mi připadá velmi nešťastné, že všechny změny byly oznámeny vedením škol jako hotová věc a vůbec nebyly konzultovány s vedením samotných měst, kterých se tato změna týká. Ano, kraj je zřizovatelem té či oné střední školy, ale spolupráce s radnicí je velmi důležitá. Pro každé město je důležité, má-li svoji střední školu.  Souvisí to s dlouhodobým rozvojem města, či celé oblast /Králicko/.

Několik důvodů proč navrhovaná změna není správná a naprosto likvidační pro Králíky

Eliminační návrhy a zdůvodnění kraje, jsou především ekonomického rázu, jde o snižování nákladů a vše se zdůvodňuje nízkým počtem žáků.

Vzdálenost obou škol od sebe je přibližně 30 kilometrů. Splynutím a přesunem studijní nástavby do Žamberka, škola v Králíkách dříve či později prakticky zaniká, nebude možné provést nábor do učebního oboru (hlasíte se do Králík, ale přihlášku posílejte do Žamberka). Ponecháním pouze 6-ti tříd v Králíkách se sníží počet úvazků pro učitele pouze na 4,7 (nebo cca 7 x 6,78 úvazku). Kvalita nástaveb je nízká celorepublikově, ovšem bez možnosti pokračovat ve studiu nikdo nepůjde na učební obor, což si uvědomuje i ministerstvo a na plošné rušení nijak netlačí - naopak lehce navýšilo normativ, tzn. že výhodnější je, dát šanci více žákům.

Žamberk je bohužel postižen daleko větším úbytkem žáků (loni 46, v r.2014 dalších min.41, oproti Králíkám kde je situace relativně stabilizovaná a ubylo meziročně 8 žáků). SOUo Králíky je jedna ze tří posledních škol v Pardubickém kraji, která ještě nemá dělené třídy. Každá se tak věnuje jednomu oboru. Oproti tomu v Žamberku jsou dělené téměř všechny třídy na dva až tři obory, některé předměty jsou vyučovány ve spojených třídách - proč tuto "vymoženost" už teď tahat do Králík a snižovat tak úroveň výuky?  Pokud se v Žamberku nepodaří nábor, zaniknou obě instituce, přestože samostatně by alespoň jedna z nich mohla přežít. Vyplývá z toho, že splynutí je krátkodobě "výhodné" pro Žamberk, ale krajně nevýhodné, až likvidační, pro Králíky. Obě školy nemají problém s přímými náklady - proč tedy už teď propouštět a zhoršovat si sami situaci dopředu? Víme dobře, že ušetřené peníze již nikdy nikdo nepřidá žádnému subjektu. Splynutí znamená jen další zvýšení nezaměstnanosti na již tak problematickém Kralicku.

Závěrem tedy, žádná zásadní pozitiva na tomto návrhu, kromě "úspory" jednoho ředitele, nevidím. Splynutí škol proto navrhuji nerealizovat, ponechat oba subjekty samostatně. Do dalších projednávání je třeba vždy zahrnout ředitele škol a zástupce samosprávy. Zatím to je jenom takové o nás - bez nás a tímto způsobem, by takto závažná jednání, již nikdy probíhat neměla.

Petr Šilar, senátor