Robotické protézy nebo exoskelety byly ještě nedávno vidět jen ve sci-fi filmech jako třeba Iron Man, Avatar nebo Star Trek. Rychlý technologický rozvoj však ukazuje, že filmové technologie zítřka se stávají denní realitou.
Také na Fakultě informatiky a elektrotechniky pardubické univerzity se mladí vědci věnují supermoderním protézám a pomůckám pro rehabilitaci.

„Je fantastické, že můžeme získané znalosti využívat v aplikacích, které mají široké použití při rehabilitaci, léčbě a zvyšování kvality lidského života," říká Martin Jakeš, jeden ze studentů, kteří vývojem tráví i většinu svého volného času během letních prázdnin.

STANOVILI SI VYŠŠÍ CÍLE

Po aplikacích na tablety, které se používají mimo jiné v Pardubické nemocnici, nebo odborném systému pro ortopedickou ambulanci, si tým stanovil vyšší cíle. Mechatronika, tedy kombinace mechaniky, elektroniky a softwarového inženýrství, se stala základem pro nově vyvíjené rehabilitační pomůcky a protézy.

„Po sérii simulací a měření tým vstupuje do další fáze vývoje, kdy již vytvoří plně funkční prototyp. Právě ověření prototypu je nesmírně náročná a nákladná činnost. Odladěný prototyp musí být naprosto precizní a bezchybný. Až potom, co si budeme jistí, že by pomůcka neudělala více škody než užitku, můžeme začít 
s testováním na lidech," doplňuje student.

Celé řešení vypadá zdánlivě velice jednoduše. První částí je vlastně umělá ruka, které dává život soustava motorů, táhel a několik mikropočítačů. Druhou částí je snímací zařízení, které monitoruje pohyb ruky, a podle potřeby pohyb opakuje, reflektuje, nebo posiluje.

„Kromě toho jde celou ruku naprogramovat tak, aby sama prováděla rehabilitační cvičení, nebo autonomně prováděla některé běžné denní činnosti," vysvětluje bývalý děkan fakulty informatiky Simeon Karamazov.

Rehabilitační pomůcka je však jen dílčím cílem. „Skutečnou výzvou pro tým je vytvoření protézy, která bude schopná plně nahradit ztracenou končetinu," uzavírá téma student Martin Jakeš.