komplikace čekají řidiče od května při cestách Orlickými horami, zvlášť pokud se chystají na hřeben hor ze směru od Dobrušky. Královéhradecký kraj v úterý 2. května zahájí rekonstrukci silnice z Deštného v Orlických horách na vrch Šerlich. Stavební práce za 80 milionů korun se dotknou čtyřkilometrového úseku silnice II/311, přičemž se tu počítá i s rekonstrukcí mostu. Řidiči budou odkázáni na objízdné trasy.

Objízdné trasy kvůli uzavírce silnice na Šerlich.Objízdné trasy kvůli uzavírce silnice na Šerlich.Zdroj: KÚ KHK

„Mám radost z toho, že se podařilo naplnit můj slib a příští týden zahájíme náročnou rekonstrukci frekventovaného úseku na Šerlich. Technický stav silnice je už dále neúnosný a vyžaduje velkou investici. Chtěl bych proto všechny turisty i řidiče poprosit o trpělivost, ale jiná možnost, než opravit tento úsek komplexně a za plné uzavírky není. Věřím, že dopravní omezení mnohokrát vynahradí výsledek, který zajistí mnohem větší bezpečnost,“ uvedl hejtman Martin Červíček.

Ski centrum Říčky letos plánuje otevřít rodinný trail. Ilustrační foto.
Hory začínají patřit cyklistům, v Orlických horách se bude jezdit po sjezdovce

Rekonstrukce se týká čtyřkilometrového úseku, který začíná za křižovatkou se silnicí II/310 Šerlich - Zákoutí a končí u parkoviště na Šerlichu. Během stavebních prací se cesta úplně uzavře, objízdná trasa povede po silnicích I/14, II/311, II/319 a II/321, tedy přes Solnici, Rychnov nad Kněžnou, Rokytnici v Orlických horách a Orlické záhoří.

„V rámci stavby kromě rekonstrukce vozovky provedeme také celkovou rekonstrukci jednoho mostu. Stavaři obnoví nefunkční odvodnění komunikace i propustky. Dojde také k doplnění chybějících svodidel. Směrové a prostorové uspořádání komunikace zůstane stejné. Součástí stavby bude také oprava objízdných tras a obnova svislého a vodorovného dopravního značení. Celkem celá akce vyjde na 80,5 milionu korun včetně DPH, které pokryjí finance ze Státního fondu dopravní infrastruktury,“ informoval krajský radní pro dopravu a majetek Václav Řehoř.

Silnice přes hráz rybníku Broumar v Opočně se uzavřela kvůli rekonstrukci už v březnu, stavebníci tu setrvají několik měsíců.
Zase uzavírky! I letos čeká řidiče na Rychnovsku na některých silnicích peklo

Hotovo bude až v říjnu. Kromě omezení osobní dopravy dojde během stavby k omezení linkové autobusové dopravy, kdy se cestující musí počítat se změnami v jízdním řádu. Změny budou umístěny na zastávkách, k nalezení jsou ale také na webu www.dopravakhk.cz/clanky-uzavirka-serlich.html.

Vedle rekonstrukce přístupové silnice kraj řeší také možnosti na zlepšení parkování na Šerlichu.

Poděkujte hasičůmPoděkujte hasičůmZdroj: Grafik redakce

„Intenzivně jednáme s představiteli obce Deštná v Orlických horách. Jsem přesvědčen, že existují možnosti, jak vytvořit více parkovacích míst na Šerlichu, což samozřejmě ukážou až konkrétní řešení v rámci projekčních prací. Za kraj jsem přislíbil i finanční spoluúčast tak, abychom zkultivovali turisty oblíbenou lokalitu a měli dostatek míst na parkování,“ shrnul hejtman