Na řadě míst připravila muzea výstavy s vánoční tematikou, ale dobíhají také významné podzimní výstavy, které z větší části o své publikum přišly. Pokud to jde, tak se jejich termíny prodlužují. Muzea a galerie mají nyní využívat pouze čtvrtinu své kapacity, ale vzhledem k jejich poměrné velkým prostorám to nebude problém,“ uvedl náměstek hejtmana Roman Línek. I zde zůstávají v platnosti všechna opatření jako roušky, rozestupy a dezinfekce.

Východočeské muzeum v Pardubicích znovu otevře velkou výstavu nazvanou Věci vyprávějí – 140 let pardubického muzea. Přístupné budou také expozice autorského skla, archeologie a historie města Pardubic. Na nádvoří zámku návštěvníky potěší rozsvícený vánoční strom a obří historické vánoční pohlednice, jejichž součástí se sami mohou stát a fotografii poslat svým blízkým.

V Regionální muzeu v Chrudimi bude přístupná výstava Víra v umění – umění ve víře. Věnována je výtvarné kultuře Chrudimska ve středověku, kdy byla Chrudim významným centrem utrakvistické víry ve východních Čechách. Obsahuje mnoho cenných obrazů a soch z kostelůa muzejních sbírek. Pokračuje zde také výstava o významném architektu a památkáři Františku Schmoranzovi st., jehož historický romantismus se špičatými věžemi kostelů ovlivnil siluety mnoha měst a obcí v okolí. K tomu přibude výstava převážně papírových betlémů se sbírky Lucie Benedikty Petrusové ze Sobětuch.

Ve Vysokém Mýtě připravilo regionální muzeum od pátku 4. prosince výstavu Vánoce z depozitáře. Na ní se představí téměř všechny dostupné sbírkové předměty s vánoční tematikou výhradně ze sbírky muzea ve Vysokém Mýtě. Návštěvníci tak uvidí betlémy, ozdobičky, hračky, zimní sportovní vybavení, vánoční kuchařské náčiní, ale i obrazy se zimní tematikou. Kromě toho budou samozřejmě k vidění stálé expozice českého karosářství a firmy Stratílek.

Regionální muzeum v Litomyšli zve na dosud historicky největší cirkusovou výstavu v českých dějinách, která dokumentuje život českého cirkusu od druhé třetiny 19. století do konce 50. let století dvacátého. Je založena na svědectvích dvou Litomyšlanů, kteří putovali s cirkusy po českých zemích i vzdálené cizině. Pro děti je připravena i herna v cirkusovém stylu. Vánoční atmosféru doplní betlémy.

Na pardubickém zámku prodloužila Východočeská galerie výstavu Květy z ráje, kterou tvoří výběr z tvorby Stanislava Diviše. Do Domu U Jonáše, který je konečně opravený po havárii vody před třemi lety, chystá od 5. prosince výstavu k 90. narozeninám architekta Miroslava Řepy a výstavu o autorské knize. Část prostor v 1. patře obsadí historické postavy z publikace Pět století na zubra neplatí, kterou galerie připomene 500 let renesance ve východních Čechách.