Chrudimské sdružení Šance pro Tebe se věnuje šití roušek už několik dní. „Zapojili se u nás všichni, poptávka je velká,“ uvedla ředitelka sdružení Sophia Dvořáková s tím, že roušky z dílny Šance pro Tebe už využívají třeba zaměstnanci firmy Vodovody a kanalizace Chrudim, fyzioterapeuti a další profese.

Po nedělní tiskové konferenci vlády se majitelka chrudimské firmy Galamoda Jana Mládková domluvila se synem Ondřejem, že se začnou zabývat šitím roušek. „Zastavili jsme výrobu dámských oděvů a hned jsem objednala kvalitní bavlněnou látku. Ráno jsme ve čtyřech lidech začali šít. Máme v tuto chvíli hotovou stovku roušek a do středy bychom jich měli po dohodě s jednou chrudimskou lékárnou zhotovit šest set,“ řekla Jana Mládková s tím, že jsou případní zájemci o výpomoc v dílně vítáni.

Na facebooku včera vnikla skupina s názvem Roušky v Hlinsku a okolí. Její zakladatel Petr Čihák ve městě provozuje obchod s metráží. „Na stejný nápad přišla také jedna studentka medicíny. Musím říci, že jsme zaznamenali velký ohlas a už nyní máme zaregistrovaných dvacet žen, které budou roušky šít. Založili jsme mailovou adresu rousky.hlinsko@gmail. com, na kterou mohou psát jak zájemci o roušky, tak i o šití,“ dodal Petr Čihák s tím, že výrobky nyní primárně poslouží k zásobení hlineckých lékařů, seniorů a dalších potřebných.

Do této iniciativy se zapojilo i vedení města Hlinska. „Látky nakoupíme a předáme je dobrovolníkům, kteří roušky šijí. Vyhradili jsme jednu pracovnici úřadu, která bude distribuci látek i roušek zajišťovat,“ uvedl hlinecký starosta Miroslav Krčil.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník