Bylo to jako otevírání šperkovnice s perlami. Každá z nich byla jiná a  dokázala potěšit oko diváka. Řeč je o Multikulturním týdnu, jehož slavnostní zahájení obstaraly v pátek dvě akce.

První z nich se odehrála v prostorách AFI Paláce. Do pardubického obchodního centra vtrhly s energií sobě vlastní skvělé ugandské tanečnice, které za doprovodu báječných českých muzikantů dokázaly návštěvníky výtečně pobavit. Obdiv zasloužil i jejich tanec s mohutnými vysokými nádobami na hlavě. Roztomilé bylo pozorovat, jak se do vystoupení ugandských umělkyň spontánně zapojily také jejich malé děti, tedy pokud zrovna neobdivovaly letadlo umístěné hned za improvizovaným pódiem.

Výborný nápad

„Jsme rádi, že jsme se jako typická multikulturní rodina opět mohli zúčastnit Multikulturního týdne. Je to výborný nápad, který otevírá dveře do světa jiných kultur," řekl Tomáš Ondrůšek, jehož manželkou je jedna z tanečnic Joseline Amutuhaire.
„Vystoupení v obchodním domě je přece jen trochu jiné než někde v klubu nebo v klasickém sále. Povzbudilo nás, že na něj příznivě reagovalo hodně lidí včetně náhodných kolemjdoucích," nechal se slyšet Tomáš Ondrůšek.
Z AFI Paláce se program Multikulturního týdne přesunul do pardubického Kulturního domu Hronovická.

Africké rytmy vystřídaly latinskoamerické, které přinesly zase jiný druh pozitivní energie. Skvělý výkon předvedla hudební formace Mundo Sessions v čele s pardubickým Ricky Martinem, mexickým zpěvákem Jose Luisem Jimenezem.
Jejich vystoupení mělo šťávu a dokázalo diváky strhnout. Pozitivní ohlas vzbudila rovněž dvě vystoupení kolumbijské tanečnice. Bylo vidět, že Maria Angelica De la Hoz si své kreace náležitě užívala. Za pozornost stály i její kostýmy. Tato složka byla cennou devízou rovněž v případě tří choreografií inspirovaných mexickými lidovými tanci v režii známého pražského souboru Dvorana.
Stylový latinskoamerický repertoár si přichystal také Jazz band Jindřicha Pavlíka.

Potěšitelné je, že výkony mladých pardubických hudebníků jsou čím dál lepší! Báječný byl i moderátor večera Tomáš Klement, a to především při charitativní dražbě obrazů a mačety z Haiti.

Pomáhala i miss

I díky němu a vydatné pomoci sličné asistentky v podání letošní České Miss Earth Moniky Leové, jejíž otec je vietnamského původu, se podařilo vydražit 7600 korun.
Peníze půjdou ve prospěch projektu Praga – Haiti na výstavbu konkrétní studny s pitnou vodou. „Té je v Haiti nedostatek," doplnil manažer projektu Václav Vacek.