Město má konečně v ruce hotovou analýzu včetně doporučení, jak Rosničku vzkřísit. Jejím autorem je přední český odborník na sinice a kvalitu povrchových vod Blahoslav Maršálek.

Podle analýzy by si město především mělo jasně určit, k čemu má rybník Rosnička sloužit. Jestli bude chovný, nebo rekreační.

Druhý významný a možná překvapující poznatek je v obsáhlé výzkumné zprávě také velmi čitelný: Největší podíl na letošním smrtonosném znečištění Rosničky nenesou splašky z polí nebo z okolních vesnic či ze sousedních Svitav. Největší znečištění pochází přímo z bezprostředního okolí nádrže. Tedy z několika desítek zdejších rekreačních chat.

Je to vlastně ale jen odhalení veřejného tajemství, že zdejší chataři si se splašky hlavu moc nelámou.

„Mají žumpu na jeden kubík, ale když se podíváte na spotřebu vody, je několikanásobná. Všechno to pak jde do rybníka,“ řekl Deníku chatař, který si z pochopitelných důvodů nepřál zveřejnit své jméno. A na tohle si město chce posvítit.

Pro rekreační účely

„Chceme zachovat Rosničku nadále především jako rybník pro rekreační účely. Chov ryb vyloučit zcela nechceme, ale v souladu s analýzou s vyloučením amurů, kteří přispívají vysokou měrou ke znečištění,“ řekl starosta Svitav David Šimek.

Kdy radnice chystá kontroly chat a jejich odpadového hospodářství starosta nechtěl komentovat. Právě s chataři a zahrádkáři se chystá o celé záležitosti jednat. S rybáři už problém probral a jejich místní organizace doporučení analýzy odsouhlasila. Jedním z prvních kroků k záchraně rybníka je také nasazení speciálních bakterií, které ničí sinice. A rovněž záchrana zbývajících ryb z retenční nádrže.

  RADOST ZE SPOLEČNÉHO STÁTU nebyla všude. Velkou spokojenost Čechů s nově nabytou svobodou a samostatným státem dokumentuje pohlednice z Bystrého z konce roku 1918. Vedle českého lva s moravskou a slezskou orlicí na pozadí vyčnívá taky slovenský státní z
Den, kdy rakouští orli skončili v Loučné