Mezi šestnáctkou škol v kraji je i pět z Orlickoústecka, a to: Střední škola automobilní Ústí nad Orlicí, Střední škola uměleckoprůmyslová Ústí nad Orlicí, Integrovaná střední škola technická Vysoké Mýto, Vyšší odborná škola a Střední škola technická Česká Třebová, Střední škola zemědělská a veterinární Lanškroun.
Projekty jsou zpracované, jejich realizace může začít už v září. V ústecké „umprumce" by měly vzniknout dvě učebny, řekl Orlickému deníku ředitel školy Zdeněk Rössler. „Bude to nová učebna automatizace a robotiky a učebna pro výuku přírodovědných předmětů. Máme obor zaměřený na mechaniky – seřizovače CNC obráběcích strojů. Automatizace a robotizace je základní odborná průprava pro žáky tohoto oboru," uvedl.

Inovativní formy spolupráce

Jak ředitel zdůraznil, modernizace učeben je jen částí projektu: „Projekt je zaměřený na spolupráci středních a základních škol. Žáci partnerských základních škol by měli v rámci spolupráce využívat tyto nové učebny. Studenti by měli spolupracovat na výuce a na profesní přípravě žáků základních škol." Více o inovativních formách spolupráce řekla radní pro školství Jana Pernicová: „Vzniknou takzvané otevřené dílny, které umožní rovněž pracovní vyučování žáků základních škol. Ti tak získají konkrétní představu o technickém nebo přírodovědném oboru formou osobní zkušenosti." Partnerskými školami ústecké „umprumky" jsou základní školy v Dolních Libchavách, Dolní Dobrouči, Dolní Čermné a ústecká ZŠ Komenského.