Prezident, premiér, předseda Senátu a předseda sněmovny vydali poté prohlášení, kde se od „osobní aktivity" člena vlády distancovali. A ujistili Čínu, že Tibet považují za její součást. Tím rozdělili společnost, jejíž jedna část považuje prohlášení za výraz slabosti až srabáctví, zatímco druhá část mu při představě neohrožovaných čínských investic tleská. S tibetským duchovním vůdcem se setkali i další ministři Pavel Bělobrádek a Jiří Dienstbier.

JAROSLAV HANÁK
prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR

1. Měli naši vrcholní politici přijmout dalajlamu oficiálně a nebrat ohledy na požadavky Číny, která trvá na politice přehlížení Tibetu?

Svaz průmyslu ČR prosazuje dlouhodobě zájmy českých firem v Číně. V posledních letech se podařilo výrazně zlepšit i vztahy na oficiální úrovni, což je v Číně nutným předpokladem úspěchu zejména velkých projektů. Přijetí dalajlamy na oficiální úrovni v roce 2009 vztahy výrazně zhoršilo. I na základě této zkušenosti bychom pokládali za kontraproduktivní, aby ho vrcholní politici oficiálně přijali v rámci jeho soukromé návštěvy.

2. Byla podle vás adekvátní reakce ústavních činitelů, kteří se od schůzky ministra kultury Hermana s tibetským duchovním vůdcem distancovali?

Přijetí dalajlamy na oficiální úrovni mohlo být druhou stranou vnímáno jako určitý nesouhlas s politikou jedné Číny. Pokud vláda tuto politiku akceptovala, měli by se jí řídit všichni její členové. Reakce ústavních činitelů tak měla podle nás za účel tuto situaci korigovat.

3. Má podle vás mít ekonomický pakt s jakoukoliv zemí přednost před havlovskými idejemi o lidskoprávním rozměru politiky?

To, co nazýváte s pejorativním nádechem „ekonomický pakt", zahrnuje dlouhodobé a velmi obtížné úsilí mnoha českých firem prosadit se, v tomto případě v Číně. S lidskoprávním rozměrem politiky se to nevylučuje a jak ukazují příklady zemí, jako je Německo nebo USA, je možné najít rozumný kompromis.

TOMÁŠ MACHULA
katolický teolog a filosof, rektor Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích

1. Měli naši vrcholní politici přijmout dalajlamu oficiálně a nebrat ohledy na požadavky Číny, která trvá na politice přehlížení Tibetu?

Nemyslím, že by měli povinnost se s dalajlámou při jeho návštěvě republiky setkat, ale pokud se s ním setkat chtěli, tak se setkat měli, bez ohledu na Čínu. Jsme totiž svobodná země s určitými zásadami a nemáme se bát to dávat najevo.

2. Byla podle vás adekvátní reakce ústavních činitelů, kteří se od schůzky ministra kultury Hermana s tibetským duchovním vůdcem distancovali?

Ne, byla podle mého soudu jednoznačně přehnaná. Působila skutečně jako akt vrcholné servility. Myslím, že něco takového skutečně nemá naše země zapotřebí. A zdůrazňuji, že to říkám bez jakýchkoli politických ambicí nebo snahy kohokoli politicky preferovat. Kdyby se takto zachovali představitelé z jiných stran, můj názor by se nezměnil.

3. Má podle vás mít ekonomický pakt s jakoukoliv zemí přednost před havlovskými idejemi o lidskoprávním rozměru politiky?

Pokud nehrozí přímo hladomor nebo naprostý ekonomický kolaps, pak mít přednost určitě nemá.

Měla by ČR brát ohled na styky s Čínou? Ptáme se na Orlickoústecku

Petr Šilar, senátor, Horní Čermná

„Dalajláma je celosvětově uznávaným duchovním vůdcem. To, co předvedli vůdčí představitelé sociální demokracie, je typická česká předposranost, bojí se reakce Číny, bojí se Miloše Zemana. Jak jsem si ověřil, obavy jsou to naprosto liché, protože hospodářsky na Číně závislí nejsme a ani není ohrožena žádná větší investice. Větší obchody máme s Tchaj-wanem než s Čínou. Všechno je to jen nafouknutá bublina těch pánů. To nám teď místo ruského bude poroučet čínské velvyslanectví, jako při návštěvě čínského prezidenta u Miloše Zemana?!"

Miloslav Soušek, politik, Vysoké Mýto

„Zažil jsem, když se nebraly ohledy na citlivost Číny na tibetskou otázku, a zažil jsem, jak český průmysl, který měl na čínském trhu velmi dobré postavení, dramaticky propadl. Když jsou dva partneři, neměli by si sypat sůl do svých ran.
V ČR spousta lidí o Číně mluví a mudruje, a přitom o ní nevědí vůbec nic. Já jsem v té zemi strávil mnoho let. Když slyším některé výroky našich politiků, jsem přesvědčený, že jenom plácají. Proto je z toho, co se děje kolem dalajlámy, takový poprask. Jen hlupáci se rádi předvádějí na téma, o kterém nic nevědí."

Jiří Junek, poslanec, Vysoké Mýto

„Kdyby opravdu ty obchodní vztahy s Čínou byly nějak významné a čínské investice zásadní, ještě by se o tom dalo uvažovat. Ale ony jsou zcela marginální, a to bohužel nezaznívá. Jestli tady něco Číňani dělají, tak maximálně akvizice, skupují nás. Když se teď uzavřela obrovská smlouva na výrobu leteckých motorů s americkou firmou, a to nás posune mezi nejvýznamnější výrobce letecké techniky v Evropě, nikdo neřekne ani popel, nikdo netleská. Takže rozhodně na to nelze brát ohled."