Pozornost v tomto ohledu vzbudil nedávno blog svitavského politika, člena sociální demokracie Vítězslava Podivínského. Na svých webových stránkách, které v záhlaví doplnil vysvětlujícím dovětkem soukromý web, s nímž není nutné souhlasit, publikuje komentáře k současné politické a společenské situaci a sdílí informace, o jejichž ověřitelnosti je možné zásadně polemizovat.

Podivínský v komunální politice působí v několika pozicích. Zasedá ve svitavském i krajském zastupitelstvu. V ČSSD je členem okresního výboru strany.

Kromě sdílení hoaxů nebo fake news ze serverů, které jsou považované za dezinformační weby, publikuje Vítězslav Podivínský (na snímku) na svém blogu i vlastní komentáře. Pokud odhlédneme od obsahu, který je nezřídka velmi diskutabilní, vyrážejí dech především vulgarismy, jimiž uveřejněné příspěvky přetékají. Četba publikovaných textů je jen pro otrlé povahy.

Pozornost médií považuje zastupitel za snahu o likvidaci „v přímém přenosu“. „Myslel jsem si, že tu je demokracie a svoboda projevu. Zdá se, že to již od posledních voleb není pravda,“ píše Vítězslav Podivínský v aktuálním komentáři.

PROFESÍ LÉKAŘ

Vadí mu zejména to, že jsou jeho názory publikované na soukromém blogu spojovány s jeho profesí praktického lékaře. „Nechápu propojení mé profesní bezúhonnosti s názory na zhoršující se politickou situace v České republice a Evropské unii, potažmo ve světě! Je jaká je a je třeba ji pojmenovat i vulgárně, neboť slušně se to už mnohdy nedá! Zatahovat do toho moji práci v zastupitelstvech a v ČSSD je opravdu už nechutné a typické pro manipulátory,“ pokračuje Podivínský.

Potíž je v tom, že jako aktivní politik by měl s pozorností veřejnosti počítat. Podle některých členů sociální demokracie působí Vítězslav Podivínský svým vyjadřováním problémy už i své vlastní straně. „Osobně se způsobem, jakým Vítězslav Podivínský prezentuje svoje názory, nesouhlasím. Bohužel naše stanovy neumožňují žádnou relevantní reakci na takováto stanoviska,“ vysvětluje předseda okresního výboru ČSSD Miloš Horáček.

Ilustrační foto
Lidé na Facebooku přejí smrt muži, který týral psa

„Beru to tak, že je veřejně činná osoba a měl by tomu přizpůsobit styl vyjadřování,“ pokračuje Horáček.

Podle předsedy okresního výboru, který je současně členem předsednictva sociální demokracie, je změna stanov nezbytná. „Doufám, že se to podaří prosadit. Potřebujeme zpružnit náš zkostnatělý způsob řízení partaje. Je to něco, co intenzivně kritizuji. Doufám, že se promítne do stanov, abychom byli schopní takovéto excesy okamžitě zarazit. Máme tak liberální stanovy, které vlastně téměř vylučují jakýkoliv postih člena,“ uzavírá Horáček.

VNITŘNÍ ROZPOLCENÍ

Jako odraz vnitřního rozpolcení sociální demokracie vnímá rozjitřenou situaci kolem Podivínského poličský zastupitel za ČSSD a neúspěšný kandidát na předsedu na nedávném sjezdu strany Jan Jukl.

„Myslím, že pan Podivínský pouze říká nahlas to, co si část ČSSD myslí. S nástupem Jiřího Zimoly do vedení strany se sebevědomí této části značně zvýšilo a obávám se, že s podobnými výroky našich členů v budoucnosti budeme konfrontováni častěji. Pan Podivínský je v tomto směru alespoň autentický,“ říká Jan Jukl.