V těchto dnech ve svitavském okrese končí sklizeň. Kvůli horkému počasí jsou zemědělci o čtrnáct dní napřed než jiné roky. „Letošní sklizeň byla dobrá u ozimých obilovin, které získaly vláhu přes zimu. Sucho se ale podepsalo na jařinách a nejhorší výsledek bude u máku, jenž je v katastrofickém stavu. Na některých místech nevzešel, počítáme jen se čtyřicetiprocentní úrodou,“ přibližuje situaci Josef Gracias, ředitel Agrární komory ve Svitavách.

Na totálně vyschlá pole ale zemědělci nemohou ani zasít ozimé řepky, pro které je nyní nejvyšší čas. Ohromný deficit nespravily ani lokální přeháňky.

„Bez vláhy nemá cenu nic sít. Sucho dělá velké problémy i v živočišné výrobě. Bude nedostatek krmení a obávám se, že někteří chovatelé budou muset omezit stavy dobytka, pokud nenakoupí krmení,“ míní Josef Gracias, který tak velké sucho nepamatuje. Tvrdí, že to bude pro zemědělce katastrofa.

O moc lépe na tom nejsou ani pěstitelé zeleniny. „Zalévat ještě můžeme, ale to stejně nestačí. Úroda okurek a cibule je hodně poznamenaná suchem. Tam nám už déšť nepomůže, ale mohl by pomoci ještě u zelí,“ říká Petr Klička, soukromý zemědělec z Osíku u Litomyšle, který provozuje také pálenici.

Na konci srpna už lidé začnou vozit ovoce a kvasy na pálenku. „Ovoce bude dost. Po loňské nejhorší sezoně za posledních dvacet let letos čekáme tu nejlepší. Loni ovoce zmrzlo a zeleniny bylo tolik, že jsme ji dokonce zaorávali, tak tentokrát to bude obráceně a ovoce skončí na kompostu,“ dodává pěstitel.

Předpovědi meteorologů zatím nevypadají pro zemědělce moc dobře, má ale aspoň přijít drobné ochlazení.

Naděžda Tomčíková, zdravotní sestra ze Svitav.
Smutné výročí: Samé osmičky... Před 10 lety se stala tragédie u Studénky