Dopravní problémy kvůli plánovaným opravám a omezení průjezdnosti mostu čekají i obyvatele Týniště nad Orlicí. Řidiči, kteří nebudou chtít popojíždět na frekventované silnici I/11, se vydají přes centrum města. Osobním autům v tom nic bránit nebude.

Největší nápor aut se dá v centru Týniště předpokládat v závěru srpna. Do konce září budou totiž řidiči nuceni čekat v kolonách z obou směrů v Častolovicích, kde do září probíhá kompletní oprava silničního průtahu. K tomuto omezení se 13. srpna přidá omezení na mostě u Týniště nad Orlicí. Řidiči, kteří budou chtít ušetřit čas, se vydají přes centrum Týniště.

Osobáky bez omezení

S blížící se druhou etapou oprav mostu se připravují na možné komplikace i týnišť-ští strážníci. Zatímco kamiony bude od průjezdu městem odrazovat zákaz vjezdu, řidiče osobních aut a dodávek žádné omezení nečeká.

„Omezit průjezd osobním autům a dodávkám přes město asi půjde těžko. Nic jiného nám nezbude než se s tím smířit,“ uvedl velitel místní městské policie Martin Štěpánek s tím, že se strážníci zaměří hlavně na to, aby si městem nezkracovaly cestu kamiony.

Vodohospodáři pomáhají nejen s vodou. Ilustrační snímek
Liberku má od sucha pomoci dotace od kraje

„Očekáváme zvýšení průjezdnosti přes obec. Nevidím zásadní problém s kamiony, nicméně průjezd osobních aut a dodávek bude v Týništi rozhodně větší,“ dodal Martin Štěpánek. Zároveň upozornil i na to, že za dopravní problémy může i rozhodnutí kraje. Ten se často vyhýbá stanovení objízdných tras kvůli placení náhrad městům a obcím, kterými objížďky vedou. Mnohdy kraj raději nařídí kyvadlové řízení dopravy, které ho nic nestojí. Řidiči však objízdné trasy, které jim ušetří čas, hledají sami.

Silnice staveništěm

V polovině července budou silničáři dokončovat opravu několikakilometrového úseku na silnici I/11 u Třebechovic pod Orebem. Úleva to bude pro auta směřující z Hradce Králové po hlavní dopravní tepně na Rychnovsko a naopak však jen částečná. V polovině srpna však semafory zdrží řidiče na mostě u Týniště nad Orlicí. V Častolovicích, kde probíhá zásadní proměna průtahu obcí, má být hotovo začátkem září.

Na začátku prázdnin šoféři asi nebudou mít radost ani z dalších plánovaných oprav. Železničáři totiž na týden „odstřihnou“ kvůli opravám přejezd mezi Častolovicemi a Kostelcem.

Ilustrační foto.
Kraj schválil dotace „na vodu“

Dopravní omezení až do podzimu
Přes silniční most u Týniště denně projede v průměru 12 tisíc aut. Od poloviny srpna dopravu omezí opravy, které potrvají až do konce října. Na dva týdny se tu práce na komunikaci překryjí i s opravou vozovky v Častolovicích.