„Díky dobré obchodní politice a efektivnímu řízení nákladů se nám podařilo snížit ztrátu před zdaněním oproti plánu na méně než polovinu. Po odečtení úroků, daní a odpisů by měl být náš výsledek výrazně lepší než jsme očekávali a naše bilance téměř vyrovnaná,“ řekla ředitelka pardubického mezinárodního letiště Hana Šmejkalová.

Mezinárodní letiště Pardubice po velkém propadu v roce 2016, kdy klesl počet cestujících na zhruba 31 tisíc, loni odbavilo 88 490 lidí, což znamená nárůst o 184 procent. O 88 procent stoupl objem nákladní dopravy a o více než třetinu stoupl počet pohybů letadel.

Přispěl k tomu nejen návrat ruských aerolinek, ale také navázání spolupráce s největší nízkonákladovou společností Ryanair, která začala v září létat do Londýna. Od letošního března navíc firma zavádí novou linku do španělského Alicante.

Tradičně nejvytíženější bývá letiště během letních prázdnin, kdy se vedle pravidelných linek objevují na letišti dovolenkové chartery. Počet destinací, kam bude možné z Pardubic létat, se letos opět o něco rozšíří.

NOVÉ DESTINACE
„Letos přidáváme tři nové destinace, kromě pravidelné linky do španělského Alicante se bude z Pardubic v létě opět létat do turecké Antalye a řeckého Heraklionu. Již dnes ale jednáme o dalších destinacích, které by měly rozšířit nabídku v roce 2019,“ uvedla ředitelka.

Od konce ledna je cestujícím k dispozici nový terminál, který nahradil dosluhující odbavovací halu, která byla v budově bývalé vojenské jídelny.

Akcionáře, kterými jsou město Pardubice a Pardubický kraj, vyšel terminál na zhruba 260 milionů korun bez DPH. „Musím konstatovat, že stavba je velmi moderní, vzdušná a zajímavá architektonicky,“ pochvaloval si novou stavbu hejtman Martin Netolický.

„Terminál je dimenzován pro 250 tisíc cestujících ročně,“ dodala Šmejkalová.