Armádou léta opuštěné hangáry u Starého Mateřova včera konečně došly využití. Pro cvičení Hradba totiž posloužily jako místo fiktivního skladu chemických látek střeženého příslušníky aktivních záloh. Právě jejich fungování v krajích si armáda nyní prověřuje.

Zdroj: @SejkPcePhoto/Jiří Sejkora

Sehraná scénka o napadení objektu počítala s nejhorším možným scénářem – napadením strážní posádky střelbou a odražení útoku.

Kdo je to ale voják aktivní zálohy? Kapitán Jiří Hudec je velitelem jednotky Aktivní zálohy Krajského vojenského velitelství Pardubice. Jednotka má 62 členů z nichž 50 se cvičení v Pardubicích zúčastnilo.

„Toto byla dynamická ukázka zejména pro tisk. Nicméně je to situace, která se také nacvičuje. Ostraha objektů důležitých pro obranu státu je jedním z úkolů záloh. Nacvičujeme ale i vševojskové věci, spojovací přípravu, výcvik řidičů, taktiku v poli,“ říká kapitán Jiří Hudec o činnosti svých záložníků.

„V aktivních zálohách v Pardubickém kraji slouží i jedna žena, učitelka. Jinak to jsou chlapi od dělnických profesí až po odborného pracovníka Univerzity Pardubice nebo lékaře, který nám dělá velitele čety,“ popisuje složení roty její kapitán Jiří Hudec. On sám je v civilu IT technikem, správcem databází.

Vojáci záloh se věnují přípravě čtrnáct dní až tři týdny do roka. „Jsme připravováni na to, že ve chvíli, kdy bude třeba víc lidí v misi, dokryjeme chybějící počty v Pardubickém kraji,“ vysvětluje Jiří Hudec.