„Aktuální stav je nejméně příznivý od roku 2018. Dostupnost vody pro vegetaci na počátku vegetačního období jsou velmi nepříznivé a zvyšují pravděpodobnost sílícího sucha i nadále,“ řekla mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu Martina Součková.

Celkově neprší o mnoho méně než dříve, ale změnil poměr srážek a výparu vody kvůli oteplování a vysušování krajiny. Což problém jen umocňuje: Vysušená půda působí vodoodpudivě, déšť po ní jen steče do řek. K tomu neblaze přispívá i nevhodná skladba zemědělských plodin posledních let. Vrací se nám i scelování polí a meliorace. K narovnání deficitu nepomohla ani zima, kdy půda nemohla doplnit vláhu ze sněhu. „Je zle,“ varují hydrologové.

Rok 2020 už odstartoval s mizivými sněhovými zásobami, jež jsou pro doplnění podzemní vody vůbec nejdůležitější. Vloni ho na konci zimy leželo na horách třikrát víc. „Opakovaně se v posledních letech setkáváme s tím, že se sníh vyskytuje převážně v horských polohách a v nižších se ho nedostává po celou sezonu. To významně prohlubuje sucho v nižších a středních polohách,“ podotýkají hydrologové.

Podzemní vody jsou na silně podnormální úrovni, a stav je pro polovinu dubna nejnižší za poslední tři roky. Je to tedy ještě horší, než v dubnu před extrémně suchým létem 2018.

Univerzita Pardubice od včerejška analyzuje až 60 vzorků z odběrů v pardubickém drive-in na koronavirus. Podala si navíc grant na další přístroje, které by kapacitu znásobily.
Na univerzitě se konečně testuje, kapacita v kraji tak dosáhla 500

Bez světla na konci tunelu

Rovněž řeky hlásí stav podprůměrný stav. Kvůli teplému jaru se rozšiřuje i půdní sucho. Od konce března území s nepříznivou vláhovou bilancí proniklo i k nám, do východních Čech.

„Ohrožena je vegetace včetně stromů. Pokud se bude nedostatek vody v nejbližších týdnech pokračovat, lze očekávat i negativní dopady na zemědělskou produkci,“ uvedl klimatolog Martin Možný.

Na Chrudimsku a Orlickoústecku farmáři už nyní, zkraje sezony, očekávají snížení letošních výnosů. „Pokud v květnu nezaprší, bude situace horší než v předchozích dvou letech. Sucho je dokonce i v podhůří Orlických hor, což nepamatujeme,“ uvedla šéfka pardubické krajské agrární komory Vanda Rektorisová.

Stresované jsou i lesy, jež kvůli suchu decimuje už dva roky kůrovec. A pro obnovu lesů je vláha nezbytná.

„Média jsou plná pandemie koronaviru, prakticky se ničím jiným nezabývají, letošní rok má ale přitom být podle předpovědí amerických, britských i německých meteo ústavů vůbec nejhorším z posledních bídných let. Čekají nás extrémní horka a sucha,“ podotkl ekolog Miroslav Vinkler.

Stanové městečko pro lidi bez přístřeší vzniklo nedaleko železničního mostu přes řeku Labe u Rosic.
Stanové městečko pro lidi bez domova otevřeno