Projekt relaxačního centra se však od samého začátku setkává s kritikou veřejnosti, které vadí, že zde vznikne další občerstvení, bude zde hluk a především Pardubice přijdou o značný kus nenarušené přírody.

Záměr se ale posouvá stále blíže k samotné stavbě. Má totiž schválenou EIA (vliv stavby na životní prostředí) a vzniká projektová dokumentace pro stavební řízení.

Vizualizace sídliště místo kasáren Hůrka
Soutěž na zástavbu areálu na Hůrkách se znovu zopakuje

„Rada města pověřila Služby města Pardubic vybudováním relaxačního centra Lonkovka na pravém břehu Labe. Cílem projektu je vznik bezpečného a příjemného prostoru, který bude sloužit k aktivnímu odpočinku i relaxaci všem generacím obyvatel Pardubic,“ popsala mluvčí magistrátu Nataša Hradní.

Město chce z lokality od zdymadla po most kapitána Bartoše, tedy málo využívaných zelených ploch nedaleko centra města, vytvořit prostor lákající obyvatele města k odpočinku.

Vybudování relaxačního centra v Polabinách má být prvním krokem k přeměně tohoto území. Jenže to se nelíbí ani ekologickým aktivistům. „Tato část labské nivy leží mimo nadregionální biokoridor, a tak zde územní plán – na rozdíl od zbytku tohoto přírodního území – připouští výstavbu pro rekreaci. Plocha je naopak uvnitř regionálního biocentra. Na místě jsou tak obavy, zda tento záměr neohrozí fungování zdejší přírody,“ uvedl člen Strany zelených Jakub Kutílek.

Vítězný návrh mezinárodní soutěže Dukla sportovní. Foto: archiv
Dukla sportovní má u svazů úspěch. Chybí ale peníze

Radnice argumentuje tím, že k výraznějšímu zastavění dané plochy nedojde. „Naším cílem je zachovat rozsah zeleně v dané lokalitě tak, jak ji vymezuje stávající územní plán. Hlavní změnou proti současnému stavu bude množství udržované zeleně a travnatých ploch s širokou škálou možností, jak zde trávit volný čas,“ řekla náměstkyně primátora Helena Dvořáčková.

„Město si nechalo zpracovat studii na využití rekreačního potenciálu území s maximálním respektováním jeho klidového a přírodního charakteru. Relaxační centrum Lonkovka s touto koncepcí souzní. Nabídne obyvatelům Pardubic řadu volnočasových aktivit s maximálním využitím přírodního charakteru tohoto území,“ dodal primátor Pardubic Martin Charvát,

Relaxační zóna by měla vzniknout během dvou až tří let a celkové náklady by podle Hradní neměly přesáhnout 17 milionů korun.