V říjnu došlo pří stavbě dálničního mostu přes železniční koridor u Uherska ke komplikacím. Mostní konstrukce, která klesla o pět centimetrů zastavila železniční dopravu a přinesla stavbařům velké obavy. Boční prefabrikované vzpěry poklesly o pět centimetrů.

Důvodem byly špatné výpočty projektanta, který vytvářel realizační dokumentaci stavby. Projektant špatně spočítal technologii postupné betonáže.

Podívejte se ve videu na stavbu tohoto dálničního úseku z Časů do Ostrova:

Zdroj: Youtube

Dálniční most dlouhý asi 175 metrů nad železniční tratí u Uherska je atypickou a komplikovanou stavbou. Dálnice D35 povede v místě opěr asi 11 metrů nad nynějším terénem tak, aby byla dodržena podjezdná výška železniční tratě. Konstrukci bude tvořit střední komorový nosník o třech polích s rozpětím 50, 72 a 50 metrů s dobetonovanou horní deskou mostovky. Části mostu se zatím budují na obou stranách frekventované trati, ve finále se spojí otočením nad kolejiště.

„Stát má v tomto případě silnou pozici jako investor a neustoupíme dodavateli ani o píď! Všechny vícenáklady na uvedení do správného stavu platí dodavatel EUROVIA, která stejně tak platí všechny náklady Správě železnic za způsobené výluky a omezení na koridoru. Jsou to částky v desítkách milionů,“ sdělil poslanec Martin Kolovratník.

Stavbu za 3,2 miliardy korun staví sdružení firem Eurovia CS, Metrostav a Swietelsky stavební. Hotová má být příští rok.

Nadjezd u Uherska je nejsložitější částí stavby nové dálnice D35 v úseku Časy – Ostrov.

Psali jsme:

Most pro dálnici D35 nad hlavním českým železničním koridorem bude jedinečným v Česku díky své otočné konstrukci.
Opravy mostu u Uherska nezpozdí otevření D35 na konci roku 2022, slíbilo ŘSD

Místopředseda Správní rady Správy železnic dodává, že nehrozí zpoždění dokončení druhého dálničního úseku, který je naplánovaný na podzim 2022.

„V této souvislosti jsem se informoval nejen u generálního ředitele Správy železnic Jiřího Svobody, ale také u generálního ředitele ŘSD Radka Mátla. Ten potvrdil, že dodavatele důsledně hlídá a (zatím) nehrozí zpoždění dokončení druhého dálničního úseku, “ informoval Kolovratník.